500 år gammalt fartyg funnet

Ett fartyg som bedöms vara cirka 500 år gammalt har upptäckts norr om Gotland på Östersjöns botten. "Oerhört välbevarat", säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi.

Ett 500 år gammal skepp har upptäckts i Östersjön utanför Gotland.

Ett 500 år gammal skepp har upptäckts i Östersjön utanför Gotland.

Foto: Deep Sea Productions/MMT

Fynd2019-07-24 16:30

Det var redan 2009 när en kamera undersökte botten på Östersjön inför att North Stream skulle lägga ut sin gasledning som man upptäckte att det låg något väldigt intressant på botten. I våras begav sig ett internationellt forskarteam till platsen för att besiktiga och få fram en 3D-modell av det som visade sig vara ett fartyg.

– Man blir inte förvånad över att hitta välbevarade skepp på Östersjöns botten. "Spökskeppet" som vi tidigare undersökt utanför Gotska Sandön var också väldigt välbevarat, men det här var oerhört välbevarat, säger professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola Johan Rönnby, som varit en i teamet.

– Jämfört med Spökskeppet bedömer vi att det här fartyget är 100 år äldre och det är faktiskt lite unikt.

I nuläget kallas skeppet "Okänt skepp" och ligger på cirka 140 meters djup i samma område som Spökskeppet. På 3D-bilderna kan man se en mast och en lite mindre skeppsbåt som ligger på fartygets däck.

– Ja, det ligger en skeppsbåt ombord och något liknande har jag aldrig sett tidigare. Det finns också två kanoner på fartyget. De är ålderdomliga och därför kan vi säga att det är så gammalt som det är.

Kan du säga var det kommer i från?

– Man skulle kunna tänka sig att det är svenskt, men ännu mer troligt är att det är ett tyskt fartyg, eller kanske danskt.

Hur viktig är den här upptäckten?

– Den är förstås viktig. Man kan säga att det är som att lägga ett pussel när man håller på med marinarkeologi. Alla skeppsvrak hänger ihop och fyller hål i historien. De är viktiga pusselbitar. Nya expeditioner kommer att göras till fartyget. Dels för att ta årsringsprover och för att filma och fotografera mer.

– Troligen finns det en hel del föremål ombord som kan ge oss fler ledtrådar, avslutar Johan Rönnby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om