Borrar för ny fastlandskabel

Gotland får en ny kabel till fastlandet, i form av fiber. Vid Fridhem byts den gamla och slitna ut för att bli säkrare med ökad kapacitet.

Hittills har borrningen hunnit en tredjedel ut till den röda bojen i Fridhemsviken. Till våren ska den nya kabeln ge säkrare fiberöverföring med högre kapacitet.

Hittills har borrningen hunnit en tredjedel ut till den röda bojen i Fridhemsviken. Till våren ska den nya kabeln ge säkrare fiberöverföring med högre kapacitet.

Foto: Henrik Radhe

Fridhem2018-11-19 08:00

För första gången på mer än tio år får Gotland en ny fiberkabel till fastlandet. På parkeringsplatsen vid Fridhem, strax söder om Visby, borrar Niklas Norrström från företaget Upplands Styrborrning sedan en vecka tillbaka i tolvtimmarspass.

– Den gamla kabeln är sliten och bara grävd ut i havet, den har slagits sönder av vågorna, säger han.

Den nya fiberkabeln läggs i ett 250 meter långt borrhål, för att på drygt fem meters djup fiskas upp av ett kabelläggningsfartyg som ser till att den förankras på havsbotten. Borrningen har nu hunnit ungefär en tredjedel av sträckan.

BRS Networks står för entreprenaden på landsidan och enligt delägaren Joachim Pettersson kommer den nya kabeln, som innehåller betydligt fler fibrer än den omkring 30 år gamla, att tas i bruk under våren.

– Det blir bättre kapacitet, men det är ingenting som märks i hastighet. Fiber är fiber, det är ljusets hastighet eller ingenting, säger han.

Gotlands behov av fiber har ökat enormt de senaste fem åren och kommer, enligt Joachim Pettersson, att fortsätta i samma riktning till en mängd olika ändamål.

– Det mesta, sjukhustjänster, streamingtjänster och övervakning i hemmen, säger han.

Den nya kabeln och installationen bekostas av nätägaren och fiberanslutningen blir en av alla som har Gotland som nav.

– Mot Sveriges sydöstkust, Stockholm och österut. Gotland är lite av en knutpunkt, säger Joachim Pettersson.

I sammanhanget är Gotlandskabeln relativt kort, flera fiberkablar går under Atlanten och mellan kontinenter.

– Hela världen sitter ihop med kablar, säger Joachim Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om