När doktor Denis Mukwege från Kongo härom dagen tillkännagavs som mottagare av Nobels fredspris firade Aiden Macfarlane inte precis med champagne, den hade känt fel.
Men glad och rörd blev han, där hemma i Follingbo:
– Han sätter hela sitt liv på spel för kampen mot sexuellt våld i sitt hemland, det finns inte ord för hur imponerad jag är av hans arbete.
Aiden Macfarlane kommer från Manchester och har en bakgrund inom det brittiska social- och hälsoarbetet, bland annat var han djupt engagerad i HIV-aids-frågan.
Sedan 2012 bor han på Gotland, dit kärleken tog honom, och driver där en engelskspråkig guideverksamhet, det var så han i somras kom i personlig kontakt med doktor Denis Mukwege.
– Jag blev uppringd en dag med frågan om jag kunde tänka mig en personlig visning av staden, jag sa ”of course”, det kommer att kosta si och så mycket.
Döm om hans förvåning när han sedan träffade vederbörande, den 8 juli i år, Almedalsveckans första dag.
– Jag hade ingen aning om vem jag skulle möta och så stod han där, jag kände omedelbart igen honom. Jag har läst mycket om honom i ”The Guardian”, det är obegripligt vad han utsätter sig själv för i det arbete han gör, säger han.
Det blev en tur genom staden på några timmar, prat om Visbys historia men också om doktor Mukweges arbete i Kongo.
Denis Mukwege är 63 år och arbetar på Panzisjukhuset i Bukavu i östra delen av landet där han och övrig personal behandlat mångtusentals kvinnor som utsatts för sexuellt våld, något han anser vara en typ av krigföring jämför med kemiska eller biologiska vapen.
Dagligen sätter han sitt liv på spel för att kunna fullfölja sitt kall, han har överlevt mordförsök och är ständigt utsatt för hot.
På sjukhuset sover, säger Aiden Marfarlane, flera hundra kvinnor runt honom som en mänsklig mur.
– Hans idé är att inte bara behandla fysiskt utan istället se hela människan. Naturligtvis behövde han inte betala för guidningen, istället satte jag in tusen kronor till hans arbete.
Aiden Macfarlane fick nyheten om fredspriset via twitter. Omedelbart ringde han sin sambo och några vänner i Manchester, som där startade en insamling.
– Det var en dag av glädje, men också av vemod och sorg för att hans arbete faktiskt behövs. Att fira med champagne skulle kännas fel, fler människor har dött i Kongo än i någon annan konflikt sedan andra världskriget.
Vilken uppfattning fick du om doktor Mukwege som person?
– Ödmjuk och tillbakadragen, man var tvungen att ställa frågor för att få svar. Men samtidigt med en oerhörd pondus.
Nog för att Aiden Macfarlane guidat celebriteter förr, musiker, skådespelare, författare. Dessa kan han beundra för det de gör, men ingen har alltså kommit i närheten av fredspristagaren.
Möjligen skulle fotbollsmanagern Sir Alex Ferguson komma i närheten för United-supportern Macfarlane.
– När Mukwege talade för FN:s generalförsamling för några år sedan inledde han ungefär så här ”Jag borde vara hedrad av att få tala här, men det är jag inte för ingen av er gör något för att lösa problemen i Kongo”. Fenomenalt!
Sommarens öbesök var inte Denis Mukweges första. Även 2010 var han på Gotland och berättade då om sitt arbete inför fullsatt salong i Wisby strand.
Han har även varit gäst i SVT:s pratshow ”Skavlan”.
– Jag hoppas att fler nu får upp ögonen för honom och hans arbete, säger Aiden Macfarlane som via sin Facebook-sida genomför en insamlingen till förmån till Panzisjukhuset.