Det bubblar friskt i de vita tankarna vid forskningsstationen i Ar. Här invigdes nyligen ett pilotprojekt med syfte att undersöka om det går att odla alger i Östersjön och om det går att äta dem. Algprojektet är en del i ett större projekt som handlar om att ta upp näring ur den övergödda Östersjön och hitta nya användningsområden på land. I Ar samarbetar Blått Centrum med Kungliga tekniska högskolan, KTH, som även leder projektet.
– Det har aldrig odlats alger i Östersjön förr. Steg ett är att se om den här grönalgen trivs och förökar sig här i fångenskap på forskningsstationen, säger Gunilla Rosenqvist, projektledare vid Blått Centrum.
– När det gäller Östersjön är det många som förknippar det med gifter och vi måste förstås också undersöka så att algerna inte innehåller tungmetaller.
Algerna samlades in vid kusten i Ar för några veckor sedan. När Gunilla Rosenqvist nu är här för att titta till dem och visa Gotlands Tidningar odlingen ser hon nöjd ut.
– Det ser ut som att de har delat sig och blivit fler. I de här tankarna använder vi vatten från 30 meters djup. På det djupet finns det inga giftalger.
Det är tarmtång som odlas i tankarna i Ar, en alg som är attraktiv ur matsynpunkt.
– Den kallas också ”havets tryffel” . Det låter ju lite trevligare än tarmtång, skrattar Gunilla.
I Kina och Japan odlas alger i stor skala. Det har man inte gjort i Sverige tidigare. På västkusten, i det mycket saltare Kosterhavet, försöker projektledare Fredrik Gröndahl, marinbiolog vid KTH, göra just det. Och projektet är riktigt lyckat. Där levererar men till livsmedelsindustrin som tillverkar bland annat algknäckebröd och chips. Och nu har Fredrik Gröndahl alltså även vänt blicken mot Östersjön och inlett samarbetet med Blått Centrum.
– Alger är nyttig mat, rik på spårämnen, C-vitaminer och mineraler, det är faktisk en riktig mineralboom, berättar Gunilla Rosenqvist.
Hur ser intresset för alger ut bland restauranger här på ön?
– Det finns ett intresse. Nu har vi ju just påbörjat projektet, men jag upplever att det finns många kockar som vill testa och tänka nytt.
Hur smakar tarmtången då? Är den god?
– Det är väldigt svårt att beskriva smaken... Det smakar som hav, lite åt chipshållet. Vill du smaka?
Gunilla Rosenqvist försvinner och hämtar lite torkad tång. Och smaken är verkligen svår att beskriva. Det smakar något man ätit tidigare, men inte riktigt kan sätta fingret på. En bred, salt, riktigt spännande smak.