I två dagar har Joel Lindqvist hållit kurs för treorna på restaurang- och livsmedelsprogrammets bageri- och konditoriinriktning på Wisbygymnasiet.
För bara några veckor sedan träffade han flera av eleverna när de tävlade i "Framtidens bagare" i Växjö där han ingick i juryn. Två av dem, Rebecka Norrby och Rodica Lövdahl, vann hela tävlingen. Joel Lindqvist lovordar bland annat lagets rågbröd.
– Men när lagen kom till tårtorna och desserterna tvärdök deras prestationer. Det var som att slungas tillbaka till 80-talet, säger Joel Lindqvist.
LÄS ÄVEN: Gotlänningar vann stor konditortävling
Han anser att undervisningen halkat efter. Det är klassiska recept, alldeles för sött med tekniskt välgjorda, men tråkiga uppläggningar.
– Choklad blir inte godare av att vara i form av en spiral.
Under kursens två dagar får eleverna lära sig tolv olika desserter.
– De får använda moderna smaker och moderna tekniker. Smaken är i fokus, mycket mer än utseendet. Jag låter dem testa ovanliga råvaror, som rödbetor, timjan, dragon, curry och gurka. Det är så lätt att ta ett säkert kort, men kan du servera en oväntad dessert kommer du sätta ett avtryck hos din gäst som varar mycket längre.
Klassen samlas kring Joel Lindqvist när det är dags att göra klar den första desserten.
– Jag lägger upp som jag tycker och sedan får ni göra som ni tycker. Det finns inget rätt eller fel.
Vad har ni lärt er av Joel?
– Att hela tiden smaka av och att våga ta ut svängarna, säger Rebecka Norrby, en av vinnarna i "Framtidens bagare".
Rodica Lövdahl, som tävlade och vann tillsammans med Rebecka Norrby, tycker att man lär sig mycket av att tävla i matlagning.
– Man får lära sig att planera, hålla tiderna och arbeta under press, säger Rodica Lövdahl.