– Många av de som var med från övergångens början och som tog stryk av den höga arbetsbelastningen har idag sett sig om efter andra arbetsplatser. Tyvärr, säger Vårdförbundets ordförande på Gotland, Therese Annas Ljung.
I dagarna släpper regionen en rapport om den gotländska hemsjukvården. Den ger samma bild av brister inom vården som revisionsfriman PWC konstaterade redan för ett par år sedan.
– Läget är bättre idag. Bemanningen har ökat och teamarbetat har kommit igång. Ett nytt projekt om tidig rehabilitering i hemmet har inletts. Men det är ingen långsiktig lösning. Fortfarande har vi för få sjuksköterskor och sjukgymnaster/fysioterapeuter till ett splittrat uppdrag, säger socialdirektör Marica Gardell i ett pressmeddelande.
Socialnämnden tog över driften av hemsjukvården 2012. Redan året därpå beskrev PWC i en förstudie att uppdraget var otydligt och att teamarbetet inte fungerade. Vårdförbundets ordförande Therese Annas Ljung kompletterar bilden:
– Det har varit hög personalomsättning. Det fungerar bättre i dag men det är ett stort uppdrag och fortfarande jobbar de för mycket övertid. Det värsta är när personalen inte kan räkna med att komma hem i tid efter ett pass utan får jobba över några timmar. Det här följer vi noga, säger Therese Annas Ljung.
Dessutom har Hemsjukvården inte kunnat anställa personer med rätt kompetens. Många som jobbar i dag är sjuksköterskor men inte distriktssjuksköterskor med specialistutbildning.
– I uppdragsbeskrivningen står det att det ska vara distriktssköterskor men man anställer sjuksköterskor utan specialistutbildning. Man har sänkt kompetenskravet på vården och det drabbar alla patienter, säger Therese Annas Ljung.
– Vi har anställt sjuksköterskor som vi nu vidareutbildar, säger Marica Gardell.
På torsdag landar rapporten om hemsjukvårdens situation på politikernas bord.