Försvarsmakten är i full färd med att bygga upp verksamheten på Gotland och på Tofta skjutfält byggs nytt.
– Det blir en mindre variant av den verksamhet som tidigare fanns på Visborgsområdet, men mer modernt och byggt med en högre miljöklass, säger Hans Håkansson, överstelöjtnant och stabschef för P18.
Med största sannolikhet kommer delar av området att vara en byggarbetsplats i tio år till. Den första etappen av fyra byggs för närvarande och allt ska vara klart under andra kvartalet 2020.
– Nu handlar det om byggnader vi behöver för att hantera våra fordon, uppställningsplats och en ny verkstad. En byggnad med omklädningsrum och kontor ska också bli av, säger Hans Håkansson.
Slutnotan på det som nu byggs väntas landa på 1,125 miljarder kronor.
LÄS MER: Mångmiljonbygge på Tofta skjutfält
I slutet av 2019 kommer Gotlands regemente att få fullt ansvar för styrkan som döpts till 18:e stridsgruppen. Den består av ett mekaniserat kompani med heltidsanställda soldater samt stridsvagnskompani med tidvis tjänstgörande personal.
Ett mekaniserat kompani består av ett tiotal stridsfordon plus ett antal andra fordon som krävs för att de ska kunna operera. Det kan handla om lastbilar för att köra packning, mat och tält, samt tankbilar med drivmedel.
– Soldaterna i det mekaniserade kompaniet är anställda som bor i sina egna bostäder runt om på Gotland och inte i förläggning här på Tofta. Många av dem är personer som återanställs, det är jättekul att få tillbaka dem, säger Hans Håkansson.
LÄS MER: Andra intrånget på skyddsobjekt på kort tid
Försvarsmaktens fokus på Sverige kommer att märkas på Gotland och främst i Tofta. När den utbyggnad som hittills beslutats av riksdagen är genomförd kommer drygt 350 försvarsanställda att finnas på ön. De ansökningar om miljötillstånd som nu ligger inne hos miljöprövningsdelegationen berättar om vad som kan väntas under kommande år.
– Vi tar höjd för sådant vi kan komma att göra i framtiden. I stora drag ansöker vi om att få bedriva liknande verksamhet som under den tid skjutfältet var i full gång här, säger Hans Håkansson.
De vill kunna använda nästan alla Försvarsmaktens förmågor. Det innefattar skjutning med artilleri och granatkastare från andra platser på ön och in på Toftafältet. Det ska också gå att avfyra vapen från stridsvagnar, helikoptrar och flygplan mot Tofta. Försvarsmakten vill också utöka antalet skjutdagar till 220 per år.
LÄS MER: Sverige beställer fordon till Patriot
I mars nästa år kommer försvarsberedningen med sitt betänkande och nästa försvarsbeslut tas 2020. Det är sannolikt att politikerna beslutar om ytterligare utökad verksamhet på Gotland. I planerna för Tofta ingår bland annat nya logementen, vilket kan behövas framöver.
– På sikt måste vi se till att få en militär grundutbildning på ön, så att vi kan rekrytera soldater och officerare.
De första värnpliktiga soldaterna som gjort grundutbildning på ön muckade i fredags, den utbildningen sköttes av Hemvärnet.
Fram till 2005 sköts det regelbundet på Tofta skjutfält. I dag finns problem med att obehöriga tar sig in på området och utsätter sig för livsfara.
– Det beror både på oförstånd och att en del chansar och tror sig veta var det är farligt att gå. De vi träffar på här inne hävdar oftast att de inte sett skyltarna, något som jag har mycket svårt att tro.
Under senare år har extra varningsskyltar satts upp och det finns i dag en vaktstyrka på området, som allt mer börjar påminna om ett klassiskt regementsområde.