Videon är inte längre tillgänglig
Micael Bydén tillträdde som Sveriges överbefälhavare, ÖB, den 1 oktober i fjol. Han är för tillfället ute på en turné runt om i Sverige, och på måndagen var turen kommen till Gotland. Under dagen passade han på att besöka flygbasen F17G samt Tofta skjutfält för att se hur arbetet med den nya stridsgruppen fortlöper. Under besöket träffade han bland andra stridsgruppens chef Stefan Pettersson, Gotlandsgruppens chef Hans Håkansson samt landshövding Cecilia Schelin Seidegård.
Enligt det senaste försvarsbeslutet ska stridsgrupp Gotland vara helt etablerad på Gotland år 2018, och Micael Bydén säger till Helagotland.se att etableringen av en stridsgrupp på Gotland är ett logiskt utfall av den omvärldsutveckling som pågår.
– Den här etableringen är ju helt i linje med den ansats och inriktning från regering och riksdag på en mer permanent närvaro på Gotland. Jag kan bara säga att jag tycker att det här är väntat och att det kommer att stärka Försvarsmaktens operativa förmåga, säger han.
Tror du på ännu mer permanent militär närvaro på ön framöver?
– Gotland är ett av Sveriges viktigaste strategiska områden, och det gör att en mer permanent basering är helt logisk. Ytterligare delar får vi se så småningom. Det vi kan säga nu är ju att vi kommer att vara här på Gotland för att öva mycket mer framöver än vi gjort tidigare.
Micael Bydéns företrädare som ÖB, Sverker Göranson, ansåg inte att Gotland behövde rustas upp militärt då han menade att styrkor från fastlandet kan flyttas över till Gotland tillräckligt snabbt vid ett eventuellt angrepp. Micael Bydén välkomnar etableringen på Gotland, men är tydlig med att Gotland inte enbart ska försvaras av de drygt 300 man som stridsgruppen ska bestå av.
– Det är fortfarande så att hela vårt koncept bygger på att ha operativt rörliga förband, som man kan flytta över ytan oavsett om vi pratar norrut, söderut eller till Gotland. Med en permanent närvaro på Gotland stärker vi den operativa förmågan, så det är ett väldigt bra och välkommet tillskott.
Micael Bydén säger att det för tillfället inte finns något konkret militärt angreppshot mot Sverige, men att man av naturliga skäl håller ögonen öppna österut.
– Det finns alla skäl att följa den militära utvecklingen i Ryssland. De satsar stora pengar på sitt försvar, och deras aktivitet i Östersjön skapar risk för konflikt och konfrontation.