Kanske inte den mest upplyftande inledningen på en artikel, men orden är tagna ur Försvarsberedningens delrapport om Sveriges totalförsvar som publicerades i förra veckan. Att Gotland ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv är intressant är dock ingen nyhet, men hur medvetna är vi egentligen om vår egen sårbarhet?
Christer Stoltz är regionens beredskapschef:
– Jag tror gotlänningar är mer medvetna än de i storstäderna, i och med vårt ö-läge. Vi är rätt vana vid strömavbrott ett par timmar, och framförallt tror jag att generationen över 40 år har rätt bra koll. Men det är viktigt att vi bygger upp medvetandegraden, särskilt för ungdomarna i samhället. Vi är alla så vana att telefoni och internet fungerar, vilket gör oss väldigt sårbara.
LÄS MER: "Lasarettet bör förberedas för krig"
Han frågar sig vilka rutiner vi har och vad vi ska göra om strömmen plötsligt försvinner och förblir borta i flera dagar. Det är delvis Christer Stoltz jobb, men framförallt är det mycket upp till oss själva att tänka till och skapa rutiner.
– Vi är bäst i världen på att inte hantera kontanter. Vad gör vi när vi inte kan betala med kort? Ska vi gå tillbaka till manuella kortdragare, eller dra över karbonpapper med blyertspenna? Jag tror vi behöver tänka oss tillbaka till den manuella tiden. Samtidigt är vår försörjningsgrad av livsmedel på Gotland väldigt hög, eftersom vi exporterar 85 procent av det vi producerar.
Enligt rapporten kan det, beroende på situationen, ta flera dagar eller till och med veckor för Sverige att få hjälp från andra länder vid en eventuell säkerhetspolitisk kris. Därför är målet att klara tre månader utan internationellt stöd. För att hjälpa landsting och regioner kommer staten betala ut bidrag för att upprätthålla viss lagerhållning, samtidigt som den statliga lagerhållningen utökas.
På Geab har man i flera år arbetat med att säkra elförsörjningen i händelse av kris, och ett nära samarbete finns redan med Försvarsmakten, säkerhetspolisen och andra berörda instanser.
– Tyvärr på grund av den yttre hotbild som identifierats så kommer vi vara mer förtegna om vår kapacitet, reservkraft och placering. Men ur ett större perspektiv så har vi god beredskap delvis på grund av vår reservkraft, men även på grund av den robusthet vi har i nätet. Den delen behöver vi inte oroa oss för, samtidigt är jag inte alls bekväm med hotet från främmande makter, säger Jan Karlsson, vd för Geab.