Region Gotland gick för drygt tio år sedan ihop med medlemmarna i handelsföreningarna Visbyströvet, Östercentrum och S:t Hanskvarteren för att bilda Visby Centrum. Nu kommer Region Gotland med största sannolikhet att lämna Visby Centrum och sälja tillbaka sina aktier till bolaget.
Det är egentligen ett beslut som skulle ha tagits för flera år sedan.
– Det var aldrig meningen att vi skulle vara med hela tiden. Tanken var att vi skulle vara med för att få igång samarbetet. Utträdet är något försenat, säger Stefan Persson, direktör för regional utveckling vid Region Gotland.
Under fredagen har Visby Centrum ett medlemsmöte för att diskutera frågan om att köpa aktierna för 50 000 kronor. Dessutom diskutera hur medlemmarna ser på Region Gotlands utträde ur styrelsen. I stället kommer ett partneravtal att skrivas mellan Visby Centrum och Region Gotland.
– Vi gör det här för att göra någonting nytt och få en större framtidstro. Vi har kollat på framgångsrika stadskärnor på fastlandet och tanken är att komma nära regionen genom det här avtalet. För båda parter blir det tydligare kring var vi står och hur vi kan bevaka våra intressen, säger Oskar Lindehejd, ordförande i Visby Centrum.
Regiondirektören Peter Lindvall sticker inte under stol med att det här bland annat görs för att det ibland varit svårt för vissa att skilja på regionens roll.
– Vi har haft två politiker och en tjänsteman i styrelsen. Den relation som vi fått genom styrelsen har varit ovärderlig i form av de kontaktytor som det givit. Men ibland måste vi kliva in och vara myndighet, särskilt i trafik- och parkeringsfrågan. Då hamnar vi i en konstig sits när vi sitter i styrelsen och senare ska vara myndighet. Nu blir det ett renare förhållande om vi inte längre är delägare, säger Peter Lindvall.
Det finns flera sakfrågor som Visby Centrum och Region Gotland kommer att samarbeta kring.
– Det är ett antal kärnområden som vi har slagit fast att vi ska ha ett samarbete kring. Det handlar bland annat om att Visby ska vara en världsarvsstad, vi ska tydliggöra kryssningsturismen och använda Visby Centrum i en motor kring det. Sedan har vi ett stadsutvecklingsprojekt som Öster Centrum och inre hamnen. Då behöver regionen kunskap från handeln kring vad man ska tänka på, säger Oskar Lindehejd.