Det är inte bara nybyggen som bekläs med solpaneler, de sätts upp på allt fler äldre hus.
För närvarande utvecklas, genom ett forskningsprojekt vid Uppsala universitet, en karta för att det redan i planeringsstadiet via datorn ska gå att se vilka hus som det är lämpligt att montera solpaneler på,vilket SVT Nyheter var först att berätta.
Först ut blir tre områden med olika sorters bebyggelse: Stockholms stad, Visby innerstad samt landskapet Halland, där det är stor variation på hur husen ser ut.
Många av de takytor som lämpar sig bäst finns på hus byggda före 1945. Och vad gäller Visby innerstad är de flesta av husen som bekant byggda betydligt tidigare än så.
David Lingfors är forskare vid Uppsala universitet:
– Vi kommer att fokusera arbetet på innerstaden, det är utmanande att hitta platser för solceller där med tanke på de höga kulturhistoriska värdena.
De äldre husen i landet står för en stor del av energianvändningen. Ska det ställas om till förnybart energisystem är det därför viktigt att även titta på hur dessa byggnader ska kunna bidra till omställningen.
På den virtuella kartan ska det gå att se hur solstrålarna träffar taket men också hur synliga de blir från gatan.
Hur synliga de nu blir i framtiden. Den tekniska landvinningen gör att nya varianter av solpaneler utvecklas vilka inte blir lika iögonfallande som de som finns i dag.
– Det finns i dag solceller som härmar olika byggmaterial vilket gör att de smälter in på ett bra sätt, säger David Lingfors.
Modellen kommer senare tillsammans med antikvarier att valideras på plats i Visby.