Tess får unik Cern-praktik

Under två sommarveckor ska Tess Ellertsson från Sanda praktisera på Cern-laboratoriet i Geneve. En unik chans att komma nära forskningen.

Foto: Magnus Ihreskog

forskning (GT)2018-03-24 14:05

Tess Ellertsson studerar andra året på Wisbygymnasiets naturvetenskapliga program och har alltid varit intresserad av matematik och fysik.

Redan tidigt kände hon, säger hon, att det var hennes väg ut i livet:

– Det är så universellt, alla i hela världen vet vad ett plus ett är och allt kan förklaras med vetenskap, det tycker jag är häftigt.

I höstas reste Tess tillsammans med ett par klasskamrater till Luleå, vars universitet bjudit in tjejer från hela landet för att visa sitt ingenjörsprogram.

Det var också då hennes intresse för partikelfysik tog fart på riktigt. Så stort blev det att hon från dag ett gick med i Unga astropartikelfysikföreningen för att få möjliget att borra djupare i sitt nya favoritämne.

– När jag sedan gick på Nobelföreläsningarna i fysik blev jag ännu mer motiverad, berättar hon.

Cern grundades 1954 och är världens största partikelfysiklaboratorium, beläget på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Här finns bland annat en 27 kilometer lång partikelaccelerator, kallad LHC.

Det var i detta laboratorium Higgs-bosonen upptäcktes 2012, en liten partikel som fick teorin om universum att plötsligt bära och som året därpå renderade i Nobelpriset för Peter Higgs och François Englert.I det forskarlag som stod för upptäckten fanns bland andra gotländske partikelfysikern Jonas Strandberg, i dag lektor i partikelfysik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Än i dag forskar han för övrigt på Higgspartikeln och försöker bestämma alla dess egenskaper.

För att popularisera forskningen ger varje år fem av Cerns medlemsländer, totalt 22 stycken, möjlighet för 24 ungdomar att praktisera i laboratoriet. Just i år är det bland annat Sveriges tur.

Bland 370 sökande var Tess Ellertsson en av dem som valdes ut. Under två juniveckor – 10 till 23 juni – får hon därför stiga in i en helt annan värld. Kanske rent av sin egen framtid.

För hon tänker sig en framtid inom den teoretiska partikelfysiken:

– Det här är en jättemöjlighet att få se hur det går till, säger hon.

Vad som väntar vet hon inte med säkerhet, inte mer än att hon ska få skugga några av de 12 000 personer som bedriver forskning där och även tillsammans med andra ungdomar genomföra ett eget projekt.

– Det ska bli kul att lära känna de andra och även skapa en del kontakter, säger hon.

Tess Ellertsson kommer ursprungligen från Svängsta i Blekinge men flyttade med familjen till Gotland för sex år sedan.

partikelhälsning

Gotländske forskaren Jonas Strandberg sänder här, via GT, en hälsning till Tess inför sommarens äventyr:

”Vad kul att du ska åka till CERN i juni! Du kommer att träffa en spännande blandning av människor från hela världen, och säkert lära dig en massa nya saker. Däremot ska du inte ha för höga förväntningar på arkitekturen, eller bekvämligheten, eller något annat som inte direkt påverkar forskningen. I laboratoriet är forskningen i centrum, inget annat är prioriterat, men det är en del av charmen.”

Jonas Strandberg växte upp i Visby och är i dag lektor i partikelfysik vid KTH i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om