Det var i mitten av november i fjol som Moderaternas förbundsstyrelse på Gotland upptäckte att det saknades över en miljon kronor på kontot. Förskingringen polisanmäldes och en brottsutredning pågår. Moderaternas årsstämma den 13 april fick avbrytas på grund av att revisionen inte var klar. Stämman avslutades för drygt en vecka och då fick förbundsstyrelsen ansvarsfrihet på förslag från den förtroendevalda revisorn. Anita Levander, deras auktoriserade revisor, rekommenderade att styrelsen inte skulle få ansvarsfrihet.
Nu anklagar Moderaterna henne för att absolut inte ha reviderat deras konton tillfredställande.
"För det undermåliga arbetet har vi fått betala 25 000 kronor", skriver Roger Wärn, 1:e vice ordförande i Moderaterna.
Anita Levander bemöter kritiken i ett yttrande till Revisorsinspektionen där hon säger att hon och den förtroendevalda revisorn vid tidigare revisioner påpekat allvarliga brister i förvaltningen. PM har angivits för åren 2013, 2014, 2016 och 2017.
"Under 2017 betalade inte förbundet sina fakturor i tid vid några tillfällen", skriver hon och säger att Roger Wärn uppmärksammats på detta och att hon fick information om att de infört nya rutiner under hösten 2017 för att detta inte skulle upprepas. Hon skriver också att hon senare förstått att de underlag hon erhöll vid revisionen för 2016 och 2017 var manipulerade. Enligt henne var det under de två åren som förskingringen skett.
Den 5 april, en vecka innan Moderaternas årsstämma, skickade Roger Wärn in en anmälan till Revisorsinspektionen. Där framkommer en annan bild av hur kontrollen av ekonomin skötts.
"Vid vårt tillträde fanns ett revisions-PM som bland annat innehöll påpekanden om att det var allmänt bristande ordning och saknades attester på fakturor. Omgående infördes rutinen att fakturor skulle attesteras av förbundsordförande", skriver Roger Wärn och säger att efter det ska förbundet ha fått "rena" revisionsberättelser och inga revisions-PM. Han bekräftar att nya rutiner infördes för att fakturorna skulle betalas i rätt tid. I sin kritik konstaterar han att Levander inte begärt några engagemangs-besked under 2012-2018 utan nöjt sig med information från den misstänkte förskingraren, som visade sig vara förfalskade.