Ökat intresse för solens kraft

Intresset för att omvandla solens energi till hushållsel växer i rask takt. Men kunskapen – och kanske framförallt – avsaknaden av tydliga regler – för att gemene man ska börja med solceller hemma är fortfarande ett hinder.

Stora. Malin Bäckman ansvarar för solceller på Geab som är en stor aktör på Gotland inom solenergi.

Stora. Malin Bäckman ansvarar för solceller på Geab som är en stor aktör på Gotland inom solenergi.

Foto: Jenny Nilsson

FÖRNYELSE PÅ GÅNG (GT)2016-03-07 11:00

Precis som i övriga landet skjuter solenergin i höjden. Hur mycket av solens strålar som blir till el är svårt att föra någon statistik över, eftersom de allra flesta använder det som solcellerna producerar för eget bruk, som värme eller el i hemmet. Men det går att se på ökningen av antalet anläggningar och den effekt som dessa kan komma upp i. 2013 var anläggningarna 13 stycken med en total installerad effekt 126 kW. I dag finns det nästan 140 anläggningar (1381 kW) på Gotland.

– Det märks att intresset är stort, säger Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare på Region Gotland.

Hon säger att viljan finns hos gemene man, men att det är många frågor. Ekonomin är det största hindret till att våga fullt ut.

Som producent av egen el från solceller kan du ansöka om elcertifikat, ett stöd för att främja förnybar elproduktion. För varje producerad megawattimme (MWh) förnybar el kan du som producerar el få ett elcertifikat av staten, som du sedan säljer på den öppna marknaden.

Geab (Gotlands Energi AB) säljer paketlösningar för såväl företag som privatpersoner. Efter installationen och beroende på volym kan producenten välja att bara använda elen för eget bruk, eller sälja sitt överskott på elmarknaden. Här märks det stora intresset för solenergi.

– Proppen har gått ur. Jag tror att det handlar mycket om kunskap. Folk börjar sätta upp solceller på taket och det sprider sig. Har grannen eller kompisen solceller så börjas det prata om det och det finns något att klämma och känna på, säger Malin Bäckman, solcellsansvarig på Geab.

Sedan 1 januari 2015 får producenten en skattelättnad på en viss mängd av den el som säljs vidare på marknaden. Det har även funnits ett statligt stöd att söka för den ska eller har satt upp egna solceller. Subventioner, tillsammans med att priset på tekniken har rasat de senaste åren, har gett en boom för solenergi i Sverige det senaste året.

En av de senaste att få solcellsstöd på Gotland är Mats Flodman i Träkumla. Han sökte solcellsöd tidigt, redan i slutet av 2013.

– Jag var på ett möte med bland andra Geab och regionen, det lät inte lika positivt på den tiden, som det gör nu. Men jag slängde in en ansökan.

Mats Flodman sysslar med vindkraft och just då kändes det viktigare att satsa på. – När jag fick veta att stödet beviljats tänkte jag strunta i det. Sen ringde de en gång till och undrade om jag verkligen inte skulle ha det.

Det visade sig vara ett smart drag när han till slut tänkte om eftersom han troligen var en av de sista på Gotland att hinna få pengar innan de tog slut. I dag sitter 40 solpaneler på ladan och producerar cirka 10 000 kWh om året vilket är en stor del av hans egna förbrukning. Han måste dock sälja mycket av det på den öppna elmarknaden, eftersom en stor del produceras på sommaren när han inte behöver den.

Mats Flodman sänker sin konsumtion och behöver inte köpa så mycket el från sitt elbolag men han tjänar inga pengar på det.

– Jag gillar känslan av att ta tillvara på naturens resurser på ett hållbart sätt utan att påverka naturen. Solcellerna gör knappt någon inverkan och nästa generation behöver inte göra samma sak om de kommer på något bättre. Solenergi är förnybar energi men också föränderligt.

– Jag tror att många vill sänka sin miljöpåverkan. Och det borde bli enklare att få göra det, fortsätter han.

Mats Flodman tycker att det är otydliga regler för vad som gäller. De som säljer el, en så kallad mikroproducent, behöver registrera sig för moms, och det är svårt att klara direktiv från Skattemyndigheten om vad som gäller för de skatteavdrag som ska deklareras nu i vår.

Solcellsansvarige på Geab delar den uppfattningen.

­– Då väntar folk hellre med att börja, för Skattemyndigheten vill man ju inte göra fel hos. Vi har ringt själva och undrat vad som är vårt ansvar som nätoperatör, och vad som ligger på kunden. Men det har inte gått att få svar, säger Malin Bäckman.

– Sverige har goda förutsättningar för solel, och framförallt så har Gotland det. Geografiskt sätt, med våra soltimmar, kan vi jämföra oss med Tyskland. Men de har ungefär två miljoner anläggningar, vi har knappt tvåhundra. Jag tror inte att Sverige är riktigt redo än även om intresset och viljan finns hos den enskilde, fortsätter hon.

Stöd och avdrag

Sedan 2009 finns ett statligt stöd för installation av solceller. Stödet riktas till alla typer av aktörer, såväl företag och offentliga organisationer som privatpersoner. Solcellsstöd kan sökas för upp till 20 procent av investeringskostnaden för privatperson och 30 procent för företag. Beslut finns för 390 miljoner 2017-2019, pengar som ska gå att söka nu. Men enligt handläggare Ulla Pettersson på länsstyrelsen i Stockholm har de inte tilldelats några medel än. Kön är lång och senast solcellsstödet beviljades till Gotland var i november 2013.

Skattereduktion gäller den som säljer överskottet på elmarknaden ­– 60 öre per såld kWh men max 18 000 kr totalt under ett år.

Billigare teknik

2008 kostade det 80kronor/Watt att installera solceller. 2014 hade det minskat flerfaldigt till 15krornor per installerad Watt.

Källor: Geab, länsstyrelsen Gotland samt Energimyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!