Tänk vad det kan leda till, när människor träffas. För Bols gård i Havdhem började omställningen i våras, med en lunch på slakteriet där Fredrik Sundblad jobbar.
– Eftersom vi känner Fredrik så slog han sig ner vid oss. Han berättade om projektet "Fossilfritt kött" och vi tände på det direkt, berättar Maria Eriksson på Bols gård.
Projektet, som ska främja hållbar köttproduktion, drivs av Gotlands slagteri och LRF.
Genom detta kom Bols gård i kontakt med Energifabriken, som levererar rapsbaserad RME och den syntetiska dieseln HVO. I går fylldes gårdens inhyrda tank för första gången med biodrivmedel.
– De har fått RME nu och ska ha HVO här också framöver. I nuläget finns HVO att tanka på fyra platser på ön: Hejde, Roma, Visby och Hemse. RME finns i Visby och snart i Roma. Men biogasmacken i Lärbro är förberedd för dessa drivmedel också, säger Energifabrikens Johan Mattsson.
Den HVO som erbjuds kräver inte produktion av den omdebatterade palmoljan.
– Nej, den är gjord på slaktavfall, använd frityrolja och restprodukter överlag.
Kan alla lantbrukare på ön använda det här?
– Alla kan inte köra på både HVO och RME, men alla kan nog välja någon av dessa två, svarar Johan Mattsson.
Biogas Gotland finns också med på ett hörn i projektet. Ordföranden Magnus Ahlsten fanns med på Bols gårds invigning i går:
– Alla pusselbitar finns på plats för en grön omställning på Gotland, nu handlar det bara om vilja. Vi kan göra det relativt snabbt också. Det kommer att kosta en del, men vi måste göra det för att rädda vår planet, säger han.
Erik Levander, 14:e generationens lantbrukare på gården, håller dessutom inte med om att räkningen blivit skyhög. Snarare tvärtom.
– Vad det har kostat mig? Ett trevligt samtal, ett möte och lite engagemang. Så det handlar mer om att våga försöka. Tänk inte så mycket, gör det bara! Det finns de som hållit på länge som kan hjälpa till också och svara på alla frågor.
Samtidigt irriteras lantbrukarna på Bols av att HVO ändå kostar mer än fossil diesel, som är statligt subventionerad.
– Detta borde kompletteras med kompensation för användning av biobränslen, för att bli av med den skillnaden, säger Erik Levander.