Bara den som sett Paul Dino Larsson titta på en basketmatch förstår hur en man kan fäkta med armarna, högröd i ansiktet fara upp och ner ur stolen och peka och gestikulera åt domarbeslut och spelares agerande.
– Det gäller att leva ut sin passion, eller inre aggression, säger han med ett flin och håller med om sitt något sydländska temperament – vilket inte är så konstigt med tanke på smeknamnet efter den italienska stormålvakten Dino Zoff.
Den gotländske Dino växte upp hos mormor och morfar i Fröjel och fick sitt namn när han i femte klass flyttade till stan och stod i mål på rasterna. Pappan ägde Visbys då största mack på Visborgsgatan 30, där bostadsrättsföreningen Linden ligger i dag, och som 13-åring började Dino jobba extra.
– Farsan hette BP-Lasse och där luftade jag däck, torkade rutor, tankade åt kunderna och bytte olja, säger han.
På basketplanen hade Dino nytta av all sin energi. Han nobbade ett Norrköpingslag som spelare för att istället fortsätta som ledare för lag på Gotland och ett pojklag i Uppsala under studieåren där.
– Jag fick 500 spänn i månaden, det var jättemycket pengar då, säger Paul Dino Larsson.
Hans pojklag blev bäst i landet och 1984 fick Dino förtroendet att bli förbundskapten för Sveriges dam- och juniorlandslag. Samma år flyttade han hem till Gotland och blev tränare för damerna i Visby AIK, sedermera Ladies. När erbjudandet om att bli coach i USA kom satte svärmor stopp.
– Hon tyckte att jag var en idiot, hon kunde inte förstå hur jag svettig i en overall år efter år kunde stå på ett golv och vissla på tjejer. Hon tyckte inte att det var ett bra sätt att försörja hennes dotter på, säger Paul Dino Larsson och berättar att det var Cilla, som han varit tillsammans med i 32 år, som gjorde att han blev Ica-handlare.
Då hade Dino varit distriktschef för Pripps på Gotland i fem år. Lika länge var han chef för Ica-lagret, med det hemliga uppdraget att lägga ner all verksamhet på Lundbygatan i Visby. Han hade också nobbat dåvarande kommunalrådet Eric Carlssons erbjudande om att bli turistdirektör på Gotland, efter Cillas inrådan.
– Min fru är sin mor upp i dagen. En natt tre dagar innan midsommar sa hon att hon ville att vi skulle göra någonting tillsammans, säger han.
Tillsammans tog de den hösten över Rolles livs i Roma, drev butiken i fem år och sedan nästan lika länge Ica i Hemse, innan möjligheten att driva Ica Maxi i Visby dök upp.
– Vi öppnade den 9 maj 2007. Det har varit en glädje att få gå till jobbet varje dag och möta energin hos medarbetarna. Det är de som har gjort skillnad, säger Paul Dino Larsson och menar att likheterna i att bygga ett basketlag och att vara butikschef är stora.
Ny coach för Ica Maxi är dottern Moa, 30 år, som tagit över som vd.
– Nu måste hon få göra det hon känner och få fullt mandat och förtroende, säger Paul Dino Larsson och berättar att han själv tänker vara kvar till sista januari 2022 för att driva företagets utvecklingsarbete.
Handelsområdet och digitala betalningslösningar via mobilen blir viktiga framtidsfrågor.
– Jag älskar våra medarbetare och kunder och jag vill vara kvar, säger han, när dörren plötsligt öppnas av Cilla som har ett glädjebesked.
19-årige Mustafa Noori har jobbat i varuhuset i nästan två år, inför sina arbetskamrater får han nu besked om uppehållstillstånd i 13 månader.
– Så härligt! Människan ska inte leva i utanförskap, säger Paul Dino Larsson och berättar att hans familj har en annan afghansk pojke boende hos sig.
Dino sitter också i fyra bolagsstyrelser, en av dem Tillväxt Gotland där han som ordförande vill lyfta öns näringsliv. Ytterligare ett år framåt är han också ordförande för Köpmansgillet som då firar 325 år. Paul Dino Larsson klubbade i måndags igenom möjligheten att släppa in även kvinnor som medlemmar. Att dottern Moa är en av de sju första har, enligt honom, inte något samband med att hon tagit över på Ica Maxi, utan handlar om att tiden var mogen och att det fanns en överväldigande majoritet i gillet att öppna för kvinnor.
– Om vi ska överleva i dag kan vi inte utestänga 50 procent av befolkningen och det finns en jäkla massa duktiga handelsmän på ön som är kvinnor, säger Paul Dino Larsson.
Just nu skriver Lars Bäckman en bok om gillets 30 senaste år och Peter Daun en annan om Ica Maxis första tolv. När Paul Dino Larsson tittar tillbaka ångrar han inte sina vägval.
– Man ska fokusera på det man kan påverka nu och framåt och gå på magkänslan, då blir det alltid rätt, säger han.