Att det hänger ett sparkrav över Region Gotland är ingen nyhet. Redan efter vårens budgetberedning stod det klart att regionen behöver spara runt 220 miljoner kronor under de tre kommande åren för att nå målet om två procent i resultat.
För 2020 finns ett sparbeting på 60 miljoner kronor. Exakt hur nästa års budget kommer att påverka verksamheterna ska nämnderna fatta beslut om i november. Inför detta har förvaltningarna fått i uppdrag att se över verksamheternas upplägg och utifrån det lägga fram förslag till politikerna.
– Det är egentligen tre delar vi tittar på. Det är effektivisering, strukturella förändringar och utbudsförändringar. Den stora delen som medborgarna klart kommer att märka av är framför allt utbudsförändringarna, sa regiondirektören Peter Lindvall innan han blev sjukskriven.
– Men bara för att vi har gett service på ett visst sätt hittills behöver det inte betyda att det ska vara på samma sätt imorgon. Det behöver inte heller bli sämre för det. Kontakten med regionen kommer till exempel i större utsträckning att kunna ske digitalt.
På listan över uppdrag står bland annat effektivisera och minska regionens lokalkostnader. En fråga som har hamnat på utvecklingsdirektör Stefan Perssons bord.
– Vi vill se om det finns lokaler på orter där vi skulle kunna samlokalisera verksamheter. Så att det blir en effektivisering och att vi sparar på det sättet. Är det något man vill spara på så är det lokaler istället för personal och verksamhet, säger han.
Vilka verksamheter skulle det kunna gälla? Skolan till exempel?
– Skolan är svår eftersom det inte är en allmän plats och där får bara elever, lärare och annan behörig personal vara, säger Stefan Persson.
Istället lyfter han fram biblioteken som ett exempel på en plats där flera verksamheter skulle kunna samlokalisera.
Vad finns det för risker om verksamheter delar på lokaler? Kan det inte bli för liten yta?
– Tanken är att det ska bli en mindre yta men utifrån respektive verksamhets behov, säger Stefan Persson.
Utöver att samla verksamheter under ett och samma tak kan även försäljning av lokaler bli aktuellt.
– Om vi har lokaler vi inte behöver ska de säljas. Att de står tomma är inte försvarbart, säger Peter Lindvall.
Hur man ska sänka regionens personalkostnader är också något som tjänstemännen ska ta fram förslag kring. I dag ligger Region Gotlands totala nettokostnader på cirka 5,3 miljarder kronor. Av den summan är mer än 3 miljarder personalkostnader.
– Min bedömning är att vi kommer att vara färre medarbetare i framtiden. Vi kommer behöva arbeta på ett annat sätt, både på grund av våra ekonomiska förutsättningar och att det blir extremt svårt att hitta kompetens, säger Peter Lindvall.
Skolan är ett av de områden där det är svårt att hitta personal, och då främst behöriga lärare. Därför är den framtida skolorganisationen en av de stora punkterna på uppdragslistan.
Stefan Nypelius (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, menar att den gotländska skolan kommer att vara tvungen att genomgå förändringar. Dock finns det inga beslut kring på vilket sätt, utan i nuläget arbetar man endast med frågeställningar.
– Det fattas 80 000 lärare i Sverige. Hur ska vi se till så att inte Gotland drabbas hårdare?
– Hur behöver skolan se ut för att vara en attraktiv arbetsplats och hur ska vi göra för att kunna ge en likvärdig utbildning, frågan han sig.
Finns det risk att skolor läggs ned?
– Det får vi se vad det utvisar. Vi har samtidigt en serviceortsstrategi. Men om vi inte har lärare i alla klassrum måste vi organisera utifrån det, säger Stefan Nypelius.
En skola som det i stort sett är klart att den kommer att förändras är Alléskolan. Där har diskussionen varit om man ska riva den och bygga nytt eller istället satsa på att renovera. Enligt Stefan Nypelius har man landat i grundförslaget att renovera skolan samt bygga till en del. Skolan kommer då att bli tvåparallellig för årskurs F - 6.
Att renovera den befintliga byggnaden och lägga till en del kommer enligt den preliminära kalkylen att gå på 82 miljoner kronor.
Hade man istället valt att riva skolan och bygga helt nytt hade det gått på 132 miljoner kronor.
– På Alléskolan är de trångbodda idag och vi behöver möta elevutvecklingen. Samtidigt måste vi hushålla med våra pengar, säger Stefan Nypelius.
Han menar att förslaget förmodligen kommer att gå igenom om det inte visar sig att kostnaden blir avsevärt högre.
Ett område där han tror att regionen kan spara pengar är när det kommer till inköp och avtal.
– Vi har årliga inköp på cirka 2,7 miljarder kronor. Det är stort och smått och allt från tjänster till material. Där tror jag att det finns en effektivisering att göra.
Han framhäver att det är ett tufft arbete som Region Gotland har framför sig och i början av oktober ska de vara redo att presentera sina förslag för politikerna.
– Alla förstår allvaret, för det är allvarligt. Vi har hittills sparat 170 miljoner kronor på tre år och jag är fast övertygad om att vi kommer att fixa även det här. Jag hoppas också att gemene man förstår att vi har tuffa ekonomiska förutsättningar men att vi gör vårt bästa, säger Peter Lindvall.
FOTNOT: Intervjun med Peter Lindvall gjordes strax innan beskedet att han skulle vara sjukskriven för en hjärtoperation.