Under en följd av år har förvaltningen haft svårt att rekrytera vikarier för de 1 200 anställda, av vilka de allra flesta önskar sommarledighet.
Tidigare var sommaren indelad i två perioder, vilket innebar att runt 600 personer inom olika typer av omsorg var lediga samtidigt.
Förvaltningen har inför 2019 beslutat att införa tre perioder, den första 10 juni–7 juli, den andra 8 juli–4 augusti och den tredje 5 augusti–1 september. Det innebär att 800 personer kommer att vara kvar i tjänst under varje period.
Marica Gardell menar att det är svårt att hitta tillräckligt med vikarier för att säkerställa tryggheten såväl inom verksamheten som för brukarna.
– Vi går nu ut och rekryterar 350 medarbetare inför sommaren, säger hon.
Tanken är att medarbetarna i första hand ska välja semesterperiod och sedan flytta ett hack för varje år, period ett i sommar blir period två 2020.
– Skillnaden är egentligen inte så stor. Period ett börjar en vecka tidigare än förut, tredje perioden slutar två veckor senare än förut.
Beslutet har väckt såväl oro som upprördhet. Dels bland omsorgspersonal men också inom fackförbundet Kommunal.
– Regionen nonchalerar konsekvensanalyser, sade Pia Malmros, ordförande för Kommunal på Gotland, till Gotlands Tidningar på måndagen.
"Jag är chockad över hur regionen tar hand om sina anställda", skrev en person, som arbetar som undersköterska, på Facebook.