Poliskrock utreds internt – inte anmäld till Arbetsmiljöverket

Olyckan där en polisbil krockade under utryckning utreds fortsatt. Polisen har inte heller anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Polisbil utanför Gotlands Tingsrätt.

Polisbil utanför Gotlands Tingsrätt.

Foto: Malin Stenström

Follingbo2024-08-22 16:01

Det är ännu oklart om någon gjort sig skyldig till brott när en polisbil på utryckning krockade med en privat personbil den 30 juli i Follingbo. Poliserna klarade sig utan skador. Föraren i den andra bilen skadades, inte allvarligt men fördes ändå till lasarettet för vård.

Emil Eisersjö, lokalpolisområdeschef på Gotland, kan inte berätta något om utredningen, som sköts av polisens avdelningen för särskilda utredningar, SÅK.

Allvarliga olyckor på arbetsplatsen ska enligt lag anmälas till Arbetsmiljöverket. Men någon anmälan har i det här fallet inte gjorts. Emil Eisersjö var på semester vid händelsen, men har hört sig för hur man resonerat när man beslutat att inte göra någon anmälan.

– Det ska bara ske om det har blivit dödsfall, svår personskada eller om ett flertal av ens arbetstagare som skadats samtidigt. I det här fallet är det inte en av våra som skadats och då ska det inte anmälas till Arbetsmiljöverket. Vi kunde ha gjort det om det varit ett allvarligt tillbud, men eftersom det här inte räknas som ett tillbud så blir det ingenting, säger han.

undefined
Emil Eisersjö, lokalpolisområdeschef på Gotland.

Polisernas arbetsuppgift vid tillfället, alltså att vara på utryckning, tillhör deras vardagliga arbetsuppgifter, förklarar Emil Eisersjö. Hade poliserna blivit allvarligt skadade så hade det däremot motiverat en anmälan.

Enligt arbetsmiljölagen ska allvarliga olyckor på arbetsplatsen anmälas till Arbetsmiljöverket skyndsamt, vilket innebär helst samma dag. Det gäller även tillbud utan allvarliga skador, om funnits en risk för allvarlig skada. Frågan är om den aktuella händelsen var ett tillbud eller inte.

Sonya Aho, pressekreterare på Arbetsmiljöverket, kan inte ge några raka besked ifall händelsen borde anmälas eller inte. Att någon annan skadas, så kallad tredje part, behöver inte anmälas till Arbetsmiljöverket.

– Men ändå, det låter som ett tillbud och ett tillbud kan innebära en risk för skada. Det låter som att de borde ha anmält, men det där är en bedömning som arbetsgivaren gör, säger Sonya Aho och fortsätter:

– Jag vet inte hur ofta det här sker. Om det är en företeelse som sker väldigt ofta och inte är något som bedöms som allvarligt, då blir det svårt för arbetsgivaren att anmäla varje gång.

Det låter som att det är svårt att ge ett tydligt svar?

– Ja, det är svårt att ge ett tydligt ja eller nej. Det finns krav att man skyndsamt ska anmäla tillbud, men vad som är ett tillbud är något som arbetsgivaren bedömer, säger Sonya Aho.

Arbetsmiljöverket

När det inträffar en allvarlig personskada eller dödsfall på en arbetsplats har arbetsgivaren skyldighet att anmäla det till Arbetsmiljöverket. Anmälan ska göras utan dröjsmål, vilket betyder att det helst ska ske samma dag.

Det som ska anmälas är:
• dödsfall
• svårare personskador
• skador i arbetet som drabbat flera arbetstagare samtidigt
• allvarliga tillbud, det vill säga händelse som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa

undefined
Ett fall från en byggställning där ingen skadar sig ska ändå anmälas till Arbetsmiljöverket eftersom det hade kunnat gå illa.

Tillbud som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa – vad är det?
Det kan till exempel vara när:
• någon fallit från några meters höjd utan att skada sig
• hängande last eller något annat rasat ner i närheten av någon eller där någon skulle kunna ha befunnit sig
• en förare av ett fordon blivit utsatt för laserbeskjutning
• någon fick en stick- eller skärskada av en kanyl eller liknande, där det är känt eller starkt misstänkt att patientens eller den andra personens blod är smittat
• någon oskyddat kommit i kontakt med material, en patient eller person där det är känt eller finns misstanke om en allvarlig smitta, till exempel smittsam tuberkulos
• det skett ett rök-, gas- eller kemikalieutsläpp utan att någon arbetstagare skadats
• det skett en explosion i en lokal där det vid tillfället inte fanns några personer.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!