Nya generationens mjölkbönder: "Vi tror på framtiden"

Med smarta samarbeten, fler kor och stigande mjölkpriser tror Ida och Niclas Lindberg att de ska kunna försörja sig på gården.

Ida Lindberg, som nyligen tagit över en mjölkgård i Follingbo, tycker att vägen från jord till bord ofta är för lång.

Ida Lindberg, som nyligen tagit över en mjölkgård i Follingbo, tycker att vägen från jord till bord ofta är för lång.

Foto: Anna Ekeroth

Follingbo2021-04-11 14:00

Hemma hos Ida Lindberg, 29, år och Niclas Lindberg, 28, på Gerete gård i Follingbo är flaggan i topp eftersom yngsta dottern Kally fyller två år. Ida spolar av den värsta geggan från skorna och sätter Kally på hennes nya rosa trehjuling som hon fått i födelsedagspresent. 

De har tagit över Idas pappas mjölkgård där de har 45 mjölkkor.

– Med dagens mått är det litet. På 90-talet dubblades antalet kor här på gården från 20 till 40, och då var 40 många, säger Ida. 

Ida och Niclas har bott på gården i två år och ägt den i ett år. Nu har de siktet inställt på att öka antalet mjölkkor.

– Vi vill bygga ut så att vi kan jobba heltid på gården båda två, säger Ida.

Tanken är att de ska bygga ut så att de har plats för 120 kor och sedan ha möjlighet att dubblera antalet djur i framtiden om det skulle behövas.

Förutom arbetet på gården så jobbar Ida även halvtid som husdjurstekniker på Växa Sverige.

Hon brinner för aveln. Eftersom hon är mjölkproducent kunde man kanske tro att det är kons mjölkproduktion som i första hand styr avelsarbetet, men det är mer komplicerat än så.

– Självklart är det viktigt med mjölken men korna ska ha bra kroppar och bra ben och sen ska juvret sitta bra. Ett stort juver innebär inte alltid att de ger mycket mjölk, säger Ida. 

De senaste åren har det varit tufft för öns mjölkbönder och många har sålt av sina besättningar, men Ida och Niclas var valt att gå mot strömmen och istället satsa. Den senaste tiden har också mjölkpriset stigit något. Efter en snabb kontroll i mobilen konstaterar Ida att mjölkpriset nu ligger på 3,65 kronor per liter för konventionellt framställd mjölk och på 4,38 för ekologisk.

– Vi tror på framtiden annars hade vi inte hållit på med det här. Vi måste alltid ha mat på våra bord, säger hon. 

I Follingbo är det hård konkurrens om marken. Ida och Niclas odlar i princip allt djurfoder själva och arrenderar även mark för att klara att producera tillräckligt mycket.

– Markpriserna är höga och vi som mjölkbönder kan inte konkurrera med potatisodlarna, säger Ida.

Potatisen tär på marken och för att jorden inte ska utarmas och sjukdomar spridas måste man växelodla, det vill säga byta grödor ibland.

– Vi är värdefulla för spannmåls- och potatisodlare, man måste ha in vall ibland. Vi tänker att det är win win. Jag tror att man måste hitta sådana samarbeten istället för att slåss om marken, säger Ida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!