Gotlands hälsa rör sig i en positiv riktning

Regeringen har satt upp ett mål om att minska sjukpenningstalet fram till år 2020. Gotlands län ligger redan idag nära mållinjen.

Folkhälsa. Antalet sjukpenningsdagar på Gotland är färre än väntat, vilket tyder på en positiv utveckling, fastslår Eva Andersson, enhetschef, Linda Mihailovic, områdeschef och Ann-Marie Begler, generaldirektör vid Försäkringskassan.

Folkhälsa. Antalet sjukpenningsdagar på Gotland är färre än väntat, vilket tyder på en positiv utveckling, fastslår Eva Andersson, enhetschef, Linda Mihailovic, områdeschef och Ann-Marie Begler, generaldirektör vid Försäkringskassan.

Foto: Tove Tikkanen Jönn

folkhälsa (GA)2016-05-12 09:15

Regeringens mål är att få ner sjukpenningstalet till 9 dagar i snitt i landet. Redan idag ligger Gotland på 9,7 dagar, vilket är en bättre siffra än den nationella, som är uppe i 10,6 dagar.

– Gotland har däremot ett högt ohälsotal, vilket gör att Gotlands hälsa ändå inte sticker ut så mycket, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör vid Försäkringskassan.

I ohälsotalet räknar man in länets sjuk- och aktivitetsersättning, utöver sjukpenningen. Sjuk- och aktivitetsersättningen fungerar som en tidigare förtidspension. I praktiken innebär det att gotlänningar generellt sett inte är friskare om man jämför med befolkningen i resten av landet, men att vi på Gotland inte stannar hemma från jobbet lika ofta. Att sjukpenningstalet är så lågt tyder på en positiv utveckling.

– Den siffran är positivare än vad vi prognostiserade, säger Ann-Marie Begler.

Den låga siffran på Gotland kan bero på flera faktorer. En av dem är att det finns många småföretagare på Gotland och att de inte sjukskriver sig i samma utsträckning.

– Det är ju ett stort inkomstbortfall för dem. Sedan kan de även anpassa sin egen arbetstid till sin livssituation, säger Linda Mihailovic, områdeschef vid Försäkringskassan.

Inom den offentliga sektorn finns en stor andel av sjukskrivningarna.

– Idag finns det mellan 900-1 000 sjukskrivna på Gotland. En tredjedel av dem är anställda vid Region Gotland, säger Eva Andersson, enhetschef vid Försäkringskassan. Kvinnodominerade yrken har flest sjukskrivningar, men en ökning pågår i alla yrken. Psykiska diagnoser som lättare depressioner och utbrändhet är de som ökar snabbast.

Den tidigare ökningen av sjukskrivningar, har däremot börjat mattas av. De tre aktrörerna som kan påverka så att sjukpenningstalet minskar ännu mer är Försäkringskassan, arbetsgivaren och vården, men arbetsgivaren kan påverka mest, enligt Ann-Marie Begler.

– Lösningen är på arbetsplatsen. Arbetsgivaren är avgörande i den sjukskrivnas process att komma tillbaka till jobbet. Exempelvis påverkar det hur väl arbetsgivaren kan anpassa uppgifter och tider efter den anställdas livssituation, säger Ann-Marie Begler.

Det är även en jämställdhetsfråga. Idag lever exempelvis kvinnor med småbarn pressat, enligt Försäkringskassan.

– Ett jämställt uttag av föräldrapengen visar också att det påverkar sjukpenningtalet för kvinnor till det bättre, säger Ann-Marie Begler.

Kort om sjukskrivningar

Idag kostar sjukskrivningar samhället 240 miljoner kronor om året.

Den svenska folkhälsan har långsiktigt sett blivit bättre.

Gotlands län ligger på plats nummer fem i lägst sjukpenningstal i Sverige.

I mars i år var kvinnors sjukpenningtal på Gotland 13 dagar. Motsvarande siffra för män var 6,6 dagar.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om