Det mesta Àr Ätervunnet av prylar och inredning frÄn den gamla ladan. Borden under vita tygparasoll Àr egentligen dörrar till svinstiorna och FalurödfÀrgen att mÄla om ladan med stod lÀmnad kvar i hinkar bland allt brÄte.
â Jag har aldrig varit hĂ€ndig förr. NĂ€r vi bodde i stan tog jag in snickare för att hĂ€nga upp tavlor. Nu blev jag tvungen, sĂ€ger Kalle Olsson nĂ€r alla fyra börjar berĂ€tta hur de lĂ€ngtade efter att göra nĂ„got tillsammans och det utanför Stockholm.
Den lilla gÄrden med boningshuset i kalksten vid Bondarve blev i augusti i fjol bostad till Kalle Olsson och Maja HÀrngren och deras barn. De kommer frÄn Göteborg, har bott ett 20-tal Är i Stockholm, och tröttnat.
â Vi kĂ€nde att vi har ett liv. Ska vi göra det hĂ€r Ă€r det nu. Vi har jobbat med tv och det var inte sĂ„ mycket nytt lĂ€ngre, det blev rutin och var inte sĂ„ mycket adrenalin kvar, sĂ€ger Maja HĂ€rngren och berĂ€ttar att hon Ă€r regissör för reklamfilmer i produktionsbolag.
Kalle har en heltidstjÀnst som producent och manusförfattare för flera stora produktioner.
â Agnetas nyĂ„rskarameller, Mat-Tina och Kockarnas kamp â mycket mat-tv har det blivit och det Ă€r det jag tycker Ă€r allra roligast, sĂ€ger han.
Steget var dÀrmed inte lÄngt för att förverkliga drömmen om att kombinera flytten till landet med att öppna café. Efter flera visningar föll valet pÄ Bondarve i Fole. Maja hade jobbat ihop med tv-fotografen Magnus Eriksson, som gÄtt trÀdgÄrdsutbildning och var sugen pÄ att sadla om.
â Det fanns ingen morot kvar, och inget nytt att göra. Jag har insett att jag inte kommer att hĂ„lla 20 eller 30 Ă„r till med tv, eller vad det nu Ă€r kvar, sĂ€ger han och visar sina odlingar.
I rabatterna Àr mÀngder av sommarblommor pÄ vÀg upp, avsedda till buketter att sÀlja pÄ platsen, och sitt bagage har Magnus ocksÄ en utbildning som florist.
Majas pappa, som Àr murare, byggde den vÀldiga pizzaugnen som eldas med ved i caféet bakom ladugÄrden. I boningshuset finns ett livsmedelsgodkÀnt bageri, dÀr den fjÀrde kompisen Albin Rossing Àr bagare och kung.
â Albin var min koordinator nĂ€r jag gjorde SpĂ„rlöst. Han Ă€r pirrig pĂ„ livet, Ă€lskar att göra saker och att baka, sĂ€ger Maja HĂ€rngren just som Albin kommer ut med en ny plĂ„t sockriga kanelbullar.
Första juli öppnade de fyra vÀnnerna verksamheten Grannar och vapendragare, med namnet inspirerat frÄn sockenborna runt omkring som varit till ovÀrderlig hjÀlp.
â Man Ă€r kanske lite rĂ€dd att folk ska tro att hĂ€r kommer nĂ„gra Stockholmare och smĂ€ller upp skyltar och gör nĂ„got. Men alla Ă€r sĂ„ glada och vi har fĂ„tt jĂ€ttefin feedback, sĂ€ger Magnus Eriksson.
De berÀttar att de har fÄtt god hjÀlp att komma i gÄng, bland annat i kontakterna med Region Gotland. Smolk i glÀdjebÀgaren Àr den anonyma anmÀlan som gjorts till regionen om olovligt anvÀndande av ladan.
â Som vi förstĂ„r har vi inte gjort nĂ„got fel, man fĂ„r lov att ha ett trĂ€dgĂ„rdscafĂ©, sĂ€ger Magnus Eriksson.
Antalet pizzor som grÀddas i ugnen utomhus Àr begrÀnsade till en exakt kvot varje dag.
â Vi gör 51 degar. Det Ă€r vad vĂ„r degmaskin klarar av, sĂ€ger Kalle Olsson och berĂ€ttar att de efter sĂ€songen ska utvĂ€rdera, men att mĂ„let redan nu Ă€r att ha öppet det nystartade besöksmĂ„let enstaka tillfĂ€llen under hösten.
Kanske bjuds sockenborna ocksÄ in att vara med pÄ julmarknader i och omkring den gamla ladan.
â Om flera lokala verksamheter hĂ€r kan vĂ€xa tillsammans vore det jĂ€ttekul, sĂ€ger Maja HĂ€rngren.