En del av morotsskörden ännu kvar i leran

Höstens blöta månader har gjort det svårt att plocka upp de sista morötterna med maskin. Ryftes bjuder istället in till lerigt självplock.

Erika Andersson, delägare i Ryftes grönsaker.

Erika Andersson, delägare i Ryftes grönsaker.

Foto: Ryftes Grönsaker

Fole2019-11-25 16:24

Större delen av årets morotsskörd hann plockas upp ur jorden på Ryftes åkrar innan hösten slog till ordentligt. Men i den decimeterdjupa leran står fortfarande någonstans mellan tre och fyra ton orangea godbitar kvar, omöjliga att plocka upp med maskinerna.

– Det hade blivit alldeles för dyrt om vi själva skulle plocka upp dem för hand, då hade vi fått sälja för 30 kronor per påse, det hade nog inte varit så uppskattat, säger Erika Andersson, delägare till Ryftes gård.

Först gick tankarna till någon slags insamling men i slutändan blev det en inbjudan via sociala medier till självplock.

– Jag vet inte riktigt om någon vågat sig ut ännu. Intresset på Instagram var stort, det var många som lämnade kommentarer på inlägget. Kommer man hit ser vi gärna att man lägger ut en bild och taggar oss i den,  säger Erika.

Och tanken är att morötterna står så länge de står, den som vill är välkommen att plocka helt kostnadsfritt.

– Det är ju rätt sent på säsongen så blasten har hunnit bli lite svag på vissa ställen, men så länge det går är det bara att komma hit.

För den som vågar sig ut på ett lerigt familjeäventyr rekommenderar Erika Andersson oömma kläder. 

– Det går bra att parkera bilarna och det är helt okej mark precis vid de morotsraderna som står kvar också. Men på vägen mellan parkeringen och morötterna kan det bli att man sjunker ned en bit. Stövlar är helt klart att rekommendera och enklast är det nog om man får med sig någon slags spade också. 

Lite lera skrämmer inte den morotssugne.
Lite lera skrämmer inte den morotssugne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!