Regionen ska ge stöd till lantbruket

Region Gotland har bestämt sig för att bland annat ge ekonomiskt bidrag till de gotländska lantbrukarna. Nu förs intensiva diskussioner med LRF Gotland.

Meit Fohlin säger att man inom kort ska bestämma sig för hur stödet ska utformas.

Meit Fohlin säger att man inom kort ska bestämma sig för hur stödet ska utformas.

Foto: Malin Stenström

FODERKRISEN2018-08-21 17:43

Situationen är fortsatt tuff för de gotländska lantbrukarna efter den långvariga torkan. Region Gotland, Länsstyrelsen på Gotland och LRF Gotland har tillsammans med flera andra parter haft återkommande möten i frågan. LRF har till exempel uppskattat att det saknas foder motsvarande minst 2 000 lastbilslass, enligt regionen.

– Lantbruket är en mycket viktig basnäring på ön. Torkan och den allvarliga situationen för öns bönder är ett problem inte bara för den enskilde utan för hela det gotländska samhället, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

Region Gotland har bland annat erbjudit lantbrukarna mark för bete och foder. De kommer även att anpassa menyer och inköp så att en större andel gotländska och svenska produkter köps in av regionen.

"Internt uppmanar Region Gotland alla verksamheter som köper produkter och varor att i första hand köpa gotländsk och svenskt, i den mån det är möjligt utifrån de upphandlade avtal som finns. Det handlar om stora kvantiteter. Varje dag serveras det exempelvis cirka 11 000 måltider i regionens verksamheter. Att öka andelen lokala produkter gynnar också en levande landsbygd", skriver man i ett pressmeddelande.

Region Gotland håller även på att diskutera om det är möjligt att ge lantbrukarna ett ekonomiskt stöd. Diskussionen leds av regiondirektör Peter Lindvall som pratar med LRF Gotlands ordförande Anna Törnfelt och regionchef Petter Engström i frågan.

– Jag får även avstämningar gällande läget och vad som kan vara aktuellt. Men vi har ännu inte bestämt hur stödet ska utformas, det finns flera olika alternativ. Det är inte bestämt vart pengarna ska tas i från, säger Meit Fohlin.

På vilket sätt skulle ni kunna ge lantbrukarna stöd?

– Det handlar om att ge stöd till LRF för att kunna jobba med näringen i stort. Det kan till exempel vara så att vi bidrar med medel till någon som blir projektanställd och kan arbeta med foderfrågan. Hur det ska utformas diskuterar vi nu med LRF Gotland, säger Meit Fohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!