"Det här har lyft många afghanska kvinnor"

Eva Hållsten har gjort sig känd för sitt stora engagemang för afghanska flyktingar. De senaste demonstrationerna har förändrat deltagarna.

Eva Hållsten, demonstration för att afghaner ska få stanna i Sverige.

Eva Hållsten, demonstration för att afghaner ska få stanna i Sverige.

Foto: Privat/Eva Hållsten

Flyktingpolitik2019-09-12 20:30

Under de senaste dagarna har det hållits flera demonstrationer mot att afghaner avvisas från Sverige. På torsdagen avslutades manifestationen i Stockholm. Eva Hållsten var på plats för att visa sitt stöd för afghanerna som vill få stanna i Sverige. 

– Majoriteten av deltagarna är de som redan har fått alla avslag. I går, onsdag, demonstrerade främst mammor. Det var 750 personer ungefär. På torsdagen var det omkring 200, främst ensamkommande, säger Eva Hållsten.

De flesta av barnfamiljerna kom till Sverige för att söka asyl under 2015, men har fått avslag. Sedan i juli har det hållits en sittstrejk vid Norra Bantorget i närheten av LO-borgen.

– Den är avslutad nu och det blev en värdig final på det hela. Det börjar bli kallt ute nu och barnen skulle kunna bli sjuka om den fortsatte, säger Eva Hållsten. 

Under tisdagskvällen utvisades 50 personer till Kabul i ett chartrat plan. Det är det högsta antalet som samtidigt utvisats från Sverige i en sådan insats. 

– Jag tror inte att de här demonstrationerna kommer att påverka vilken politik som förs. Det som har varit mest positivt är att se hur de här demonstrationerna har gått de afghanska kvinnorna att växa. 

Inför och under demonstrationerna har kvinnorna varit tongivande, medan männen tagit hand om barn och hjälpt till i bakgrunden.

– Den otroliga styrka som många av de här kvinnorna har fått av den här aktionen imponerar på mig. Det är annorlunda mot de mönster som gällde när de först kom till Sverige och framför allt emot hur det är där de kommer från. 

Eva Hållsten är bekant för många som "svensk mamma" åt den flicka som fått smeknamnet Guldkråkan. Historien kring flickan i tioårsåldern har tagit en ny vändning.

– Den är på väg mot sitt slut. Hon har en bror i Sverige och jag håller på att skicka in alla de dokument som krävs för en familjeåterförening. Det ska inte vara några handlingar som fattas nu, såvitt jag förstår. Afghanistan är fortfarande världens farligaste land, oavsett vad svenska politiker säger. Jag pratar ofta med henne, frågar om talibanerna krigar eller om de kan gå till skolan.

När pappren är i ordning hos Migrationsverket räknar familjen med att lämna Afghanistan och ta sig till den svenska ambassaden i New Dehli för vidare färd mot Sverige. Det väntas ske som tidigast sommaren 2020.

Bilder från de senaste dagarnas demonstrationer.
Bilder från de senaste dagarnas demonstrationer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!