Migrationsverket kan behöva 25 anställda

Över 300 personer kom till informationsmötet på Wisby strand om flyktingmottagandet på Gotland.

Över 300 personer kom till mötet om Migrationsverkets etablering på Gotland.

Över 300 personer kom till mötet om Migrationsverkets etablering på Gotland.

Foto: Mona Staflin/Helagotland.se

flyktingkrisen2015-11-18 20:20

– Vi har alltid informationsmöten för att berätta för invånarna vad det innebär att etablera ett boende, säger Alexandra Elias, kommunikatör på Migrationsverket.

Hon är mycket glad över det stora intresset från gotlänningarna.

Väninnorna Birgitta och Birgitta kom till mötet med förhoppning om att få svar på sina funderingar.

– Jag undrar hur det ser ut och hur det är organiserat. De slussar hit folk, ut på landet och det finns varken affär eller bussar på en del ställen, tror jag. Det verkar inte så genomtänkt, säger en av kvinnorna.

De båda har även funderingar kring att företag tjänar stora pengar på asylboenden, att folk måste sluta tänka "vi och dom" om svenskar och flyktingar, och att alldeles för mycket hjälp är upp till frivilligorganisationer.

– Folk vill hjälpa till så länge mottagarna är tacksamma, men ska de behöva gå runt och vara tacksamma hela tiden? resonerar en av kvinnorna.

En panel bestående av en rad representanter från Migrationsverket, Region Gotland, Polisen och frivilligorganisationerna fanns på plats för att berätta om hur deras verksamheter mobiliserat inför etableringen och svara på publikens frågor. Efter mötet fanns även möjlighet att ställa frågor enskilt till panelmedlemmarna.

Migrationsverkets personal berättade om flyktingarnas rättigheter och skyldigheter, och om framtiden.

– I dag har vi 5-6 personer som pendlar som flyger hit från Stockholm varje dag, det är inte hållbart. Vi har rekryterat 13 personer som börjar här den 1 december och så småningom ska vi bli 20-25 personer på Gotland. Det viktiga är att vi är här och blir en del av samhället, säger Jonas Krantz, sektionschef för region Stockholm och Gotland.

Hittills har cirka 600 flyktingar kommit till Gotland, fem boenden har öppnats och förhoppningen är att fler ska kunna tas emot.

Göran Wahlqvist, verksamhetschef för Röda korset Gotland, representerade frivilligorganisationerna och berättade om hur var och en kan hjälpa till för att göra livet bättre för de asylsökande.

– Man måste tänka efter vad som behövs. Vi har fått in mycket godis, men vad är godis gjort av i Sverige? Jo, gris. Och hur många muslimer är det som äter gris? Det blir alldeles för många skumtomtar för mig.

Göran Wahlqvist berättade att Röda korset från och med torsdag klockan 14 öppnar ett nytt insamlingsställe på Regementsgatan 22 på Visborg för att kunna hantera alla gåvor från gotlänningarna.

Cilla Krook, regionens projektledare för asylfrågor, förklarade att förberedelserna för asylmottagning på Gotland pågått länge.

– Tack vare alla de här förberedelserna står Gotland väl rustade för det vi är på väg in i nu.

Framöver kommer fler informationsmöten anordnas på andra ställen på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om