Asylsökande barn hjälper landsbygdsskolor

Så ska de asylsökande barnen placeras i Gotlands skolor.

Fårösundskolan med rektor Eva-Karin Rönnlund.

Fårösundskolan med rektor Eva-Karin Rönnlund.

Foto: Henrik Radhe

FLYKTINGKRISEN2015-12-08 09:30

Hittills i år har det kommit drygt 400 asylsökande barn till Gotland, inklusive de ensamkommande barnen. Många är i skolåldern och har rätt att börja skolan senast en månad efter att de kommit till sitt asylboende. Men den tidsplanen kommer att inte att hålla, förutom när det gäller de ensamkommande barnen.

– Vi har väntat och väntar på uppgifter från Migrationsverket om föräldrarna, säger Maria Benczy, chef för barn- och elevhälsan.

Region Gotland behöver ha ett första möte med föräldrarna dels för att kunna erbjuda skolgång, dels för att ta reda på barnens kunskapsnivå.

– Vår ambition är att de som har kommit ska få börja senast vid vårterminsstarten. Enligt Maria Benczy är en stor grupp barn yngre än skolåldern. Då handlar det istället om att erbjuda förskola 15 timmar per vecka för barn mellan tre och fem år.

I Fårösund har man kommit igång. Ensamkommande barn har varit på skolan ett tag och nu har de första fyra yngre barnen börjat.

– Det är ett lyft för barnen som redan går på skolan. De asylsökande är så hungriga på att få lära sig och det smittar av sig, säger rektor Eva-Karin Rönnlund.

Dessutom är de nya eleverna ett välkommet tillskott. Fårösundskolan har som andra landsbygdsskolor ett minskande elevantal. Även rektorn för Öja och Havdhem skola, Ann-Kristin Munter, ser de asylsökande barnen som ett välkommet sätt att få upp elevantalet.

Enligt skollagen är det närhetsprincipen som gäller när man ska placera ut barnen i skolorna. Principen säger att barnen i största möjliga mån ska erbjudas plats i närmsta skola. Ingen skola på Gotland är helt full, enligt informatören Barbro Engstöm. Även skolor som Västerhejde eller Norrbacka kan ta emot några elever i några klasser.

Barn- och utbildningsförvaltningen håller i dagarna på att lägga pusslet kring var barnen ska gå, vilka resurser som behövs och hur man i vissa fall ska lösa lokalfrågan.

Även flera friskolor har anmält intresse att ta emot asylsökande barn. En lagförändring kan vara på gång som gör att friskolor kan ta emot asylsökande barn trots kö.

Hur många nyanställningar som kommer behöva göras inom förvaltningen är ännu oklart. Det finns heller ingen tydlig bild över vad det här kommer att kosta regionen.

Trots ökad arbetsbelastning säger informatören Barbro Engström att de som jobbar med frågorna är vid gott mod.

– Vi får mycket kredd från Migrationsverket som tycker att vi har planerat mottagandet så bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om