Röda korset presenterar nu en undersökning där organisationen studerat effekterna av den tillfälliga utlänningslagen.
– Vi har sett att det vi befarade nu har blivit verklighet. Vi har fått en ökad psykisk ohälsa på grund av att det beviljas färre permanenta uppehållstillstånd och att familjeåterförening blivit svårare att få till, säger utredaren Linda Beskow.
Lagen påverkar många på Gotland.
– Nästan alla som har kommit hit har tillfälliga uppehållstillstånd. Det handlar främst om de som har kommit från Syrien och Afghanistan, kvotflyktingarna har generellt permanent uppehållstillstånd, säger Eva Flemming, Region Gotlands integrationssamordnare.
I november 2015 meddelade regeringen att de svenska reglerna skulle anpassas till EU:s miniminivå. Den svenska lagen blev i ett slag en av de mest restriktiva inom unionen, menar Röda korset.. Lagen kom till i spåren av den akuta krisen till följd av kriget i Syrien, sedan dess antalet flyktingar som kommer till Sverige minskat.
Gotland tog emot 125 flyktingar genom kommunanvisningslagen 2017, nästa år har 75 personer hänvisats hit.
– Många familjer tvingas leva åtskiljda i åratal. Vi vill att Sverige lever upp till vad vi åtar oss i Europakonventionen. Röda korset är en humanitär organisation och vill bidra till att debatten kring frågan blir faktabaserad, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare i svenska Röda korset.
Den tillfälliga utlänningslagen från 2015 slutar gälla 19 juli nästa år. Röda korset har uppvaktat ledamöter i riksdagen och reser nu land och rike runt för att berätta om sina slutsatser.
– Den tillfälliga utlänningslagen kom till i en situation som var ovanlig. Vi kommer inte med något partipolitiskt tyckande, det här handlar om att påpeka fakta i diskussionen, säger Martin Ärnlöv.
I landet som helhet påverkas drygt 21 000 personer direkt av lagen, med anhöriga inräknat är siffran långt större. Röda korsets rapport rekommenderar att den tillfälliga utlänningslagen inte förlängs, vilket skulle innebära att den ordinarie (gamla) lagen åter börjar gälla.