Försvarsmakten: Fjärrstyrningsförslaget tar inte hänsyn till rikets säkerhet

Försvarsmakten skräder inte orden när det gäller de föreslagna förändringarna av flygtrafiktjänsten på Visby flygplats. Dessa ger en ”ytterst väsentligt negativ påverkan på FM:s verksamhet” och projektet tar inte hänsyn till FM:s behov av att ”upprätthålla verksamhet som är av betydelse för rikets säkerhet”.

Övar över Gotland.
Bilden, tagen från flygledartornet i Visby i september i fjol, visar ett USA-byggt F 18-plan. Det deltog  under samövningen mellan Försvarsmakten och det finska flygvapnet.

Övar över Gotland. Bilden, tagen från flygledartornet i Visby i september i fjol, visar ett USA-byggt F 18-plan. Det deltog under samövningen mellan Försvarsmakten och det finska flygvapnet.

Foto: Henrik Radhe

flygtrafiken (GA)2017-04-06 05:00

GA har tagit del av hela Försvarsmaktens (FM) skrivelse till Luftfartsverket (LFV).

FM framhåller i sitt svar avseende samråd om fjärrstyrning av flygledning att om frågan har ytterst väsentlig påverkan på FM:s verksamhet är LFV förhindrat att besluta i frågan om FM motsätter sig beslut.

FM:s analys av LFV:s underlag samt av de möten parterna haft visar att projektet inte tar hänsyn till FM:s behov av att upprätthålla verksamhet som är av betydelse för rikets säkerhet, fastslår man i skrivelsen.

Vid en förändrad hotbild ska FM kunna verka från flera flygplatser än FM:s egna. FM hänvisar också till den av Regeringen fastslagna viktiga roll som Gotland ur militärstrategisk synvinkel har för kontrollen av sjö- och luftvägarna till Baltikum.

FM summerar att de föreslagna förändringarna på Visby flygplats ger en ytterst väsentligt negativ påverkan på FM:s verksamhet. Därmed kan LFV inte besluta om genomförande av projektet avseende Visby flygplats i nuvarande omfattning.

Visby flygplats drivs av statliga Swedavia och det är fem av deras tio flygplatser som LFV vill ha med i fjärrstyrningsprojektet. Swedavias presschef Anders Porelius framhåller att frågan ägs av LFV, själva tekniken, det som händer i tornen är deras område.

– Vi ser efter framtidens flygplatser och då är vi med i detta samarbete för att titta om det är intressant teknik som innebär vinster för flygplatsen och gynnar resenären.

– Kostnadskalkyler är någonting man förhandlar om senare, vi är inte där än. Inte heller i vilken turordning tekniken skulle införas på de fem aktuella flygplatserna är fastslagen, säger Anders Porelius.

Förslaget får nu också politikerna att agera. I ett vid partiets årsmöte antaget uttalande uppmanar Kristdemokraterna (som inte är representerade i regionfullmäktige) öns fullmäktigepartier och riksdagsledamöter att agera mot planerna på att fjärrstyra flygledningen vid Visby flygplats.

”Att inte ha tillgång till flygledning på plats på Gotland är en stor risk för både civila och militära flygtransporter”, heter det bland annat.

– Vi förutsätter att frågan tas upp, från gotländskt politiskt håll borde det vara större aktivitet, det här är allvarliga saker, säger KD:s ordförande Sara Lidqvist. Hon framhåller att man också stämt av med partiets försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson och han står bakom uttalandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!