Gasjobb miljonklirr för besöksnäringen

Mellan 2 000 och 5 000 personer har Visby som bas under arbetet med att lägga nästa gasledning för Nordstream. Det är en affär värd flera miljoner kronor för det gotländska näringslivet.

Wiking Helikopter Service använder Visby flygplats som därmed får del av inkomsterna från projektet.

Wiking Helikopter Service använder Visby flygplats som därmed får del av inkomsterna från projektet.

Foto: Henrik Radhe

Flygande jobb till sjöss2019-03-02 10:32

Flera tusen utländska arbetare gästar mitt under lågsäsong Visby i arbetet med att lägga rören till Nordstream II i havet öster om Gotland.

– De är fler än 2 000 men under 5 000 personer. De flyger in med SAS eller BRA och bor på hotell, säger flygplatschef Gunnar Jonasson.

Arbetarna hämtas med helikoptrar på Visby flygplats, för att vara till sjöss i sex till åtta veckor långa pass. Sedan kommer de tillbaka till Visby innan de flygs till sina hemländer igen.

– Det här är en stor affär för Gotland och jättespännande med så många internationella besökare. Gästnattsstatistiken kommer att se lite spännande ut, säger Gunnar Jonasson och berättar att helikoptrarna nattparkeras på flygfältet i Bunge eftersom lämpliga hangarer saknas i Visby.

Två gigantiska fartyg, 300 meter långa Solitaire samt Pioneering Spirit, nära 500 meter lång och mer än 100 meter bred med kapacitet att lyfta hela oljeplattformar, används som bas för att lägga ut rören på havsbottnen. Pioneering Spirit har legat strax öster om Fårö.

Helikoptrarna kommer från det tyska bolaget Wiking Helikopter Service och logistiken på marken för de utländska arbetarna sköts av bolaget GAC Sweden.

– Det är amerikaner, kanadensare, filippinare, spanjorer, indier, folk från hela världen. De har normalt sett inte haft en aning om vad Visby är, säger Ingela Berntson, projektledare på GAC.

Hon är översvallande nöjd med det bemötande Gotland har visat de utländska gästerna. Samtliga körs i buss eller taxi till polisstationen för att få sina pass stämplade.

– Fantastiskt, vi hade absolut inte kunnat få ett bättre bemötande, säger Ingela Berntson.

Gotländska bussbolag, taxi och restauranger är med och tar del av inkomsterna från Nordstream II och arbetarna som ska ut eller kommer tillbaka till Visby efter sina veckor till havs.

– De går en sväng på stan och äter en bit på restaurang innan de går till hotellet för att sova, säger Ingela Berntson och berättar att arbetarna bor på Scandic i Visby.

Hon uppskattar att det handlar om 200 hotellnätter i veckan och några tusen totalt, innan rörläggningen har hunnit så långt söderut att Bornholm tar över som bas.

– Vi kommer nog att hålla på hela juli ut, säger Ingela Berntson om Visbys del i projektet.

Carina Hammander är vd för Scandic Visby och Gotlandsresor, hon kan varken kommentera eller bekräfta vilka gäster som bor på hotellet:

– Oavsett var de bor är allt som driver affärer till Gotland på den här sidan året fantastiskt och bra för ön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!