I februari 2010 antog dåvarande kommunfullmäktige den nya detaljplanen för Visby innerstad. På Region Gotlands hemsida framgår det tydligt varför detaljplanen behövs:
"Detaljplanen reglerar hur den byggda miljön ska utvecklas och bevaras, för att säkra Visbys framtid som världsarv. Till planen hör en byggnadsordning som innehåller riktlinjer som ska underlätta när du vill vårda, bygga om, ändra eller bygga till utan att Visby innerstads unika kulturvärde äventyras", skriver regionen på sin hemsida.
Christian Hegardt, stadsarkitekt, och Gunnar Gustafsson, biträdande stadsarkitekt, är de som leder arbetet med att uppdatera detaljplanen. Det är flera saker som gjort att detaljplanen nu ska ses över.
– Det här är egentligen något som vi diskuterat med nämnden kring ganska länge, säger Christian Hegardt.
Gunnar Gustafsson säger att det bland annat behöver tydliggöras vad som gäller kring fastighetsreglering.
– Vi tycker att det finns lite oklarheter och språkliga saker som kan bli tydligare. Det vi angett är att det bland annat finns lite bestämmelser om ändring av fastighetsindelning som vi kommer att skruva lite på. Det finns vissa som har ett garage på en fastighet och bostadshuset på en annan fastighet. Det skulle kunna vara en fastighet, säger Gunnar Gustafsson.
Han säger att det även kan bli aktuellt att våningar i innerstadshus kan bli olika fastigheter.
– Det finns fastighetsägare som inte känner sig bekväma med att ha både affärs- och bostadsfastighet. Då kan det finnas möjlighet att dela upp de två fastigheterna. Det kan vara en fastighetsägare som är bättre på att driva affärsfastighet i bottenvåningen och annan fastighetsägare som är bättre på att driva bostadsfastigheten, säger Gunnar Gustafsson.
Dessutom ska det bli tydligare gällande vad som får göras i Visby innerstad när det gäller rivningslov. Länsstyrelsen beslutade för en tid sedan att alla rivningslov ska granskas även av dem.
– Vi får titta lite på hur rivningsbestämmelserna ser ut och vi kan göra något så att länsstyrelsens förordnande kan tas bort. Det är en åtgärd som vidtas när de inte litar på att planens bestämmelser fungerar på rätt sätt, säger Gunnar Gustafsson.
Det är inte klart när byggnadsnämnden kan komma att få ta ställning till en ändring av detaljplanen.
– I nuläget finns det ingen tidsplan kopplat till det här, säger han.