Så kan Adelsgatan få nytt liv igen

Udda förslag kan få fart på handeln längs Adelsgatan i Visby. Allt ifrån pensionärsrabatter till inglasning av hela gatan har lyfts som möjligheter vid ett möte med handeln.

Adelsgatan kan återfå sin storhetstid. Julius Bengtsson välkomnar de många idéer som lyftes vid utvecklingsmötet för att utveckla handeln.

Adelsgatan kan återfå sin storhetstid. Julius Bengtsson välkomnar de många idéer som lyftes vid utvecklingsmötet för att utveckla handeln.

Foto: Henrik Radhe

FLERA IDÉER2018-04-20 07:00

På bara några årtionden har Adelsgatan tappat i attraktionskraft. Butiker har flyttat ut från innerstan, handeln på internet konkurrerar och nya handelsområden har vuxit utanför murarna. För att något ska hända samlades affärsidkare, studenter och företrädare för Region Gotland för en månad sedan till ett utvecklingsmöte, initierat av Science Park Gotland. Mängder av idéer och nya grepp kom fram vid mötet.

– Det finns saker som inte är svåra att genomföra, men som skulle förändra mycket, säger Julius Bengtsson på Science Park Gotland.

Bland idéerna för att locka fler till Adelsgatan finns rabatter för pensionärer och studenter, "Bondens marknad" efter modell från Stockholm, inglasning för att skapa en gågata under tak och en jätteloppis likt förebilder från bland annat London och New York.

Mer grönt i form av växter och fler bord och sittplatser som mötesplatser skulle också kunna göra att fler valde att flanera längs Adelsgatan.

– Det handlar om det exteriöra, hur vi kan skapa mer trivsel, säger Julius Bengtsson.

Ett nytt sätt att ta sig till Adelsgatan skulle också vara gratis lånecyklar, något som redan i dag finns i bland annat Stockholm.

– Jag är helt övertygad om att det finns mycket att arbeta vidare med som skulle ge effekt framåt, säger Julius Bengtsson.

Nästa vecka ska ett antal av idéerna lyftas av Visby Centrums styrelse. Verksamhetsledaren Magnus Olsson vill hämta inspiration till Adelsgatan från kända Carnaby street i London, där bågar med texten "Welcome to Carnaby Street" möter besökarna.

– Bara genom att kliva in genom bågen känner man att man kliver in i något annat. Tänk att ha såna bågar även över Hästgatan och vid Österport, säger han.

Ljussättning av Adelsgatan, likt den som görs till jul, mötesplatser med sittplatser inne i butikerna och fler året runt-butiker är andra möjligheter som Magnus Olsson lyfter.

– Skulle alla butiker ha öppet året runt skulle det bli något helt annat. Om vi levandegör gatan mer och mer är det enda sättet att sätta press på fastighetsägarna. Det gäller att få med dem på tåget, de är oerhört viktiga för hela stans utveckling, säger han.

I år firar Adelsgatan 140 år som handelsgata, järnvägen som invigdes 1878 blev avgörande. Något som också kan bli uppmärksammat för att locka kunder, enligt Magnus Olsson.

– Kanske med en 140 meter lång tårta, vem vet, säger han.

Fakta

Adelsgatan växte fram som affärsgata och resandegata sedan järnvägen etablerat sig utanför Söderport på 1800-talet.

Järnvägen förstärkte Adelsgatans roll som kommersiell pulsåder.

På gatan uppfördes affärer och bostadshus i jugendstil.

Hus byggdes om i den då moderna stilen för att skilja sig från medeltida bebyggelse.

Källa: Boken "Visby de arkitektoniska vidundrens tid" av Fredrik Blomgren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!