Stjärnkocken vill att fler äter udda gotländsk fisk

Under två dagar har stjärnkocken Nils Molinder haft inspirationsseminarier och workshops med gotländska krögare. Ambitionen är att fler ska börja ta tillvara på de fiskarter som finns kring öns kuster. "Vi måste korta avståndet mellan producent och restaurangkök", säger Johannes Klingvall.

Henrik Wahlström, kock på Lindgården, var en av deltagarna under de två fiskinspirations-dagarna.

Henrik Wahlström, kock på Lindgården, var en av deltagarna under de två fiskinspirations-dagarna.

Foto: Emil Lundberg

FISKINSPIRATION2019-03-24 09:00

Bakom initiativet står Hushållningssällskapet, och själva aktiviteten ingår i ett projekt med namnet "Ökad livsmedelsförädling". Under de två dagarna på restaurang Lindgården, som innehöll såväl seminarier som workshops, medverkade ett 10-tal av de gotländska restaurangerna, och målsättningen med arrangemanget var att få krögarna att få upp ögonen för de lite ovanligare och kustnära fiskarterna som finns runt Gotland.

– Vi vill öka kunskapen och få till en attitydförändring hos krögarna. De här fiskarterna finns här på Gotland, och hur hållbarhetssynpunkt är de mycket bättre att använda än att ta hit fisk utifrån, säger Riina Noodapera, projektledare på Hushållningssällskapet.

Som inspiratör hade man bjudit in den välrenommerade fiskhandlaren och kocken Nils Molinder, som bland annat driver Melanders fisk i Stockholm. Under måndagen höll han seminarium om gastronomiska trender och hållbarhet, medan det på tisdagen blev mer praktisk aktivitet då kockarna släpptes loss i köket. Då tillagades rätter på bland annat id, flundra, sik, öring och skarpsill.

– Att använda den här fisken är A och O om vi ska kunna leva vidare och äta fisk överhuvudtaget. Tanken med de här dagarna är att väcka idéer, som de här krögarna sedan förhoppningsvis kan ta med sig till sina krogar. För egen del tycker jag att det har varit jätteinspirerande, säger Nils Molinder.

Bland de olika rätter som dukades upp i slutet av dagen var det framförallt en som han ansåg borde bli ett stående inslag på öns restauranger.

– Den friterade skarpsillen var fantastiskt god. Den borde varenda restaurang kring hamnen servera som ett lättare snacks.

Med under inspirationsdagarna fanns även Johannes Klingvall, ordförande i den ekonomiska föreningen Gutefisk. Det var han som hade med sig de olika fiskarna som kockarna sedan tillaga under tisdagen. Han menar att det är viktigt att kockarna ser vad man kan göra med de gotländska fiskarterna.

– Vi vill korta avstånden mellan producenterna och restaurangköken, och då är det bra att vi får chans att sälja in fisken på det här sättet. Vi vill ju att fler får upp ögonen för de här fiskarterna, och om krogarna börjar använda dem så tror jag även att privatpersoner följer efter så småningom, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om