Nu ska fiskare lockas till Närsån

I måndags kom skyltarna upp som öppnar Närsån för alla. 2,5 kilometer ingår i fiskekorten som ska ge pengar tillbaka till ån.

Gemensamma krafter har enats för att erbjuda alla fiske i ån. Kickan och Per Karlsson, Niklas Häglund, Birgitta Dahlqvist och Joakim Lyander är några av de som jobbat för fiskekort i När.

Gemensamma krafter har enats för att erbjuda alla fiske i ån. Kickan och Per Karlsson, Niklas Häglund, Birgitta Dahlqvist och Joakim Lyander är några av de som jobbat för fiskekort i När.

Foto: Henrik Radhe

Fiske2019-02-27 12:23

Joakim Lyander sätter mask på kroken och låter flötet guppa ut i Närsån i jakten på abborre eller id.

– Ut i komposten och gräv upp lite mask. Har du ingen kompost köper du en burk majs, det funkar också jättebra, säger han och berättar att finns det id i ån hugger den.

Förr var ån noggrant uppdelad mellan markägarna och iden viktig för kustsocknens försörjning.

– Vi gick ut på kvällarna och plockade dem för hand. Ån kokade av id som gick att sälja i säck, säger Niklas Häglund.

Hans gård är en av elva som nu har enats för att öppna de nedersta 2,5 kilometrarna av ån för allmänheten.

Initiativet kommer från organisationen Sportfiskarna och projektledaren Joakim Lyander.

– Vi såg behovet av att tillgängliggöra sötvattensfisket på Gotland, säger han och berättar att Leader Gute och Europeiska havs- och fiskerifonden bidrar med 319 000 kronor.

Enligt lagen har fisket i ån varit förbjudet för alla utom markägarna. Men tjuvfiske har förekommit, något som nu förhoppningsvis kan stävjas genom fiskekort.

– Ån blir mer tillgänglig och vi gör mer för att alla ska kunna fiska, säger markägaren Birgitta Dahlqvist och berättar att inkomsterna från fisket ska gå till ett eget konto i sockenföreningen för att göra parkeringar och röja stigar.

Från början var tanken att hela sträckan från kyrkan till havet skulle ingå. Antalet markägare hade då blivit fler, men uppströms Gangvide farm, där kortsträckan nu börjar, är ån bitvis uttorkad sommartid.

– Ovanför oss kan det vissa tider vara mer räv än fisk i ån, säger Per Karlsson på Gangvide och berättar att flera av hans och hustrun Kickan Karlssons ankor varje år blir rävmat.

Fiskekorten säljs på plats vid ån genom Swisch, i Närbodi och på Gangvide. Dit kommer redan många turister, som i sommar kan fiska lagligt.

– Gamla östtyskar kommer hit och fiskar mört som de grillar. Det är inget fel på smaken, säger Per Karlsson som har provat.

Närsån är den naturliga gränsen mellan När och Lau. För markägarna har det varit viktigt att boende i de två socknarna ska slippa lösa fiskekort. Ån blir Gotlands tredje kortfiskevatten, Västergarnsån och Lojstaträsken har redan kort.

– Vår ambition är att få till ytterligare två kortfiskevatten. Fiske har två miljoner utövare och är landets största fritidsintresse, säger Joakim Lyander.

Fakta

Antalet svenskar som ägnade sig åt fritidsfiske uppgick 2017 till cirka 1,4 miljoner.

Av dem var 900 000 män och 500 000 kvinnor.

Utöver detta tillkom ett stort antal barn, ungdomar samt utländska turister.

Att fritidsfiske är så populärt beror på att Sverige är ett land rikt på sjöar, vattendrag och kustvatten.

Den unika allemansrätten och svenskarnas generellt stora intresse för friluftsliv är en annan förklaring.

Antalet dagar som ägnades åt fiske uppgick 2017 till cirka 11,9 miljoner.

Den fångst som inte återutsattes utan behölls uppskattas till 5 300 ton från sjöar och vattendrag och 4 400 ton från havet.

Inkomsterna från fritidsfisket för bland annat boenden, fiskekort, utrustning och båtar uppgick till 8,8 miljarder kronor 2017.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om