Att tacka nej till rumsstädning när du bor mer än en natt på S:t Clemens hotell är värderat till 20 kronor. Varje gång du sparar in på den servicen går pengarna till Sportfiskarnas arbete med att återställa våtmarker och strandängar på Gotland, där gäddorna kan leka.
Det innebär i sin tur att gäddorna bli fler, vilket påverkar hela näringskedjan i Östersjön positivt. En effekt kan vara att mängden giftiga alger i havet minskar.
– Om gästen avstår städning hos oss, får Sportfiskarna 20 kronor för att rädda en gädda, berättar Annabritta von Schulman, som äger S:t Clemens hotell i Visby.
Hon berättar att några hotell satsar på olika miljöprojekt eller ger pengar till välgörande ändamål medan andra kan bjuda på en drink i baren.
Annabritta von Schulman berättar att Skandic hotell i Visby har nappat på gäddprojektet att och fler hotell är på gång.
– Vi läste om arbetet med att skapa gädd-dagis i en tidningsartikel och tyckte det var en bra åtgärd som vi ville stödja, säger hon.
Under flera år har gäddan minskat i antal. Varför vet man inte säkert. Det kan bero på att man fiskat för mycket och en annan trolig orsak är att gäddan har svårt att hitta lekplatser. Gäddan behöver grunda vatten för att fortplanta sig. Våtmarker och strandängar har dikats ut, övergödningen gör att lekvikar växt igen och bäckar har dämts upp, vilket gör det svårt för gäddan att nå sin lekplats.
Färre gäddor påverkar hela ekosystemet i Östersjön med konsekvenser som övergödning, giftiga alger och syrebrist.
Ihop med möjligheten att rädda en gädda informeras hotellets gäster om att Östersjön inte mår bra och erbjuds på det här sättet att stödja räddningsarbetet. Åsa Sveds