360 Eat Guide är en ny restaurangguide där juryn har betygsatt 250 nordiska restauranger som har hållbarhet i fokus.
"Dagens restauranggäster letar efter nya former av restaurangkritiker som inte bara betygsätter maten på tallriken, utan även utvärderar frågor rörande hållbarhet. Vi börjar få ont om tid. Maten vi äter påverkar klimatet, både kort- och långsiktigt. Restauranger måste ta större ansvar. Och som restauranggäster måste vi öka våra krav", skriver de på sin hemsida.
Lilla Bjers gårdskrog i Västerhejde har nominerats i kategorierna "Young chef" och "Lighthouse", som handlar om att vara en förebild för andra restauranger.
– Jag tror att vi har varit en inspirationskälla för andra restauranger. Vi blev Krav-certifierade år 2001 så när vi startade krogen 2012 fanns det bara en väg för oss att gå – allt ska vara hållbart och ekologiskt. Vi kände oss rätt ensamma i början, men nu märker vi att fler och fler tänker efter, säger Göran Hoas, som driver krogen tillsammans med sin fru Margareta.
Deras kökschef Hanna Lukowiesky, 21 år, är nominerad i kategorin "Young chef". År 2018 blev hon utsedd till årets ekokock.
– Lilla Bjers fungerar som en bra skola. Att jobba med hundra procent egna råvaror, som styrs av väder och säsong, ökar kreativiteten hos kockarna. Vi ger dem frihet, säger Göran Hoas.
Lilla Bjers har genom åren fått flera priser och utmärkelser. Blir man någonsin mätt?
– Aldrig. Det är underbart att bli sedd. Och ju fler som blir sedda desto bättre, säger Göran Hoas.
Förutom Lilla Bjers har även Krakas krog i Kräklingbo nominerats till två priser. De kan bland annat vinna i kategorin "Hospitality", som handlar om att personalen är engagerad i hållbarhetsfrågor samt att de integrerar dessa i restaurangens totalupplevelse. De kan även vinna i klassen "Green", som gäller restauranger som har en varierad meny som lägger lika mycket vikt på de gröna råvarorna, som på kött.
Vinnarna koras på 360 Eat Guides gala den 30 september.