Biologer och tekniker möttes vid nipsipporna
Nipsippan har stått i centrum när representanter från stenindustrin mött forskare och biologer för att diskutera hur industri och naturintressen ska kunna samexistera.
Foto: Rolf Jönsson
- I år är det perfekt för den som vill se fältsippa och nipsippa blomma, eftersom det sker samtidigt, berättade Anders Birgersson som leder Cementas projekt kring den rödlistade nipsippan.
90 procent av Sveriges nipsippor lever på Cementas mark på Filehajdar. Blomman har blivit en symbol för konflikten mellan naturvärden och kalkindustrin. Cementa driver sedan några år tillbaka ett projekt för att öka kunskapen om nipsippan och hur blommans livsutrymme kan stärkas.
Cementa har visat, att odling i växthus varit framgångsrik. Och företaget har även lärt sig mer om vilka naturtyper som nipsippan trivs bäst i.
Vid konferensen har Cementa presenterat resultaten, och de har sedan varit grund för en djupare diskussion om hur industri och naturvärden ska kunna samexistera.
Tidig dialog behövs
- Det är ett bra initiativ. Det är bra om industrin tar större hänsyn till naturen i sina projekt i fortsättningen, säger Mårten Hjernquist från Svenska naturskyddsföreningen.
- Samarbetet behöver starta på ett tidigt stadium, så att man tillsammans kan välja platser som minimerar skadorna på naturen, tillägger han.
Vid sidan av forskare och representanter från stenindustrin har det även funnits deltagare från länsstyrelsen, Högskolan på Gotland och Naturskyddsföreningen. Anna-Lena Fritz från länsstyrelsen har med intresse tagit del av forskningen kring nipsippan, men tycker att Cementa behöver se frågan i ett lite större perspektiv.
- Man kan inte bara titta specifikt på arten, man måste även se till naturtypen och hur den kan gynnas, tycker hon.
Betande djur
Länsstyrelsen har tagit fram ett åtgärdsprogram för nipsippan. I det föreslås försök med extensivt bete, eftersom igenväxning är ett av hoten. Cementas miljöchef Kerstin Nyberg utesluter inte att nötkreatur på Filehajdar kan bli nästa steg i forskningen kring nipsippan.
Nu är nipsippan inte längre den stora frågan när miljödomstolen nästa månad ska ta upp frågan om att förlänga tillståndet för Cementas brott på Filehajdar. Fokus ligger i stället på grundvattnet. Både länsstyrelsen och kommunen har i sina remissyttranden till domstolen föreslagit att tillstånd ges för tio år, inte tjugo år som Cementa vill.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!