Skolinspektionen har beslutat om ett föreläggande gentemot Region Gotland och Fårösundsskolan, vilket Helagotland rapporterade i helgen. På flera punkter kritiseras skolan för att inte leva upp till de krav som skollagen ställer.
Störst utrymme tar myndighetens påpekande om hur lärarbrist har medfört att elever på högstadiet har missat hundratals lektionstimmar i naturämnena under de senaste åren.
– Det innebär ju en ojämlikhet i konkurrensen med deras jämnåriga. De kan nog få det kämpigare i de ämnena när de kommer till gymnasiet, sade skolans rektor Susanne Granat Ahlstrand och tillade att det framöver kan bli aktuellt med lördagsundervisning eller indraget lov för att de drabbade eleverna ska kunna komma i kapp.
Skolinspektionens beslut bygger bland annat på de besök man gjorde på Fårösundsskolan i september 2024. Men under höstterminen hade andelen av lärarkåren som var behöriga i minst ett ämne redan ökat jämfört med året dessförinnan, enligt siffror från Skolverket. Mellan höstterminerna 2023/2024 och 2024/2025 växte andelen nämligen från cirka 40 till 60 procent.
I beslutet kritiserar Skolinspektionen inte den nuvarande behörigheten, men påtalar som sagt hur bristen på lärare genom åren har inneburit att eleverna missat hundratals timmar av undervisning. Även om trenden nu verkar ha vänt.
Och enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Oscar Lindster (S) var den vändningen på gång redan vintern 2024. Efter en utredning av kvaliteten på Fårösundsskolans högstadium föreslog Region Gotlands tjänstemän att det skulle läggas ner. Orsaken var bristen på behöriga lärare. Men politikerna sade nej.
– Vi i nämnden beslutade om utredningen efter att vi hade fått kännedom om att eleverna inte fick sina undervisningstimmar. Men när förslaget kom så hade vi en lösning på gång, genom att det hade rekryterats en lärare i NO-ämnena. Så det mest allvarliga var redan åtgärdat, säger Oscar Lindster
Politikernas beslut om att trots allt behålla högstadiet baserades enligt honom på en uppfattning om att andelen behöriga lärare skulle öka. Något som sedermera också skedde, genom flera rekryteringar under senvåren och sommaren.
Så när ni sade nej till förslaget om stängning var ni säkra på att det skulle gå att anställa fler behöriga lärare?
– Nej, säker kan man ju aldrig vara. Men vi hade goda förhoppningar, säger Oscar Lindster.
Men även om behörigheten har ökat så uteblev hundratals undervisningstimmar för eleverna. Vad tänker du om det?
– Det är så klart inte alls bra. Det ligger några år tillbaka i tiden, men det har ju inneburit att eleverna inte har fått den undervisning de har rätt till. Och får göra så gott vi kan för att de ska kunna ta igen det.
Rektorn menar att det kan bli aktuellt med lördagsundervisning eller skola under lov för att kompensera. Hur tror du att det skulle tas emot?
– Det är svårt att säga.
Enligt rektorn var det först i höstas som eleverna och vårdnadshavarna fick veta att lektioner hade uteblivit. Stämmer det?
– Min förståelse är att de kände till det sedan tidigare.