Det var i torsdagskväll som fartyget Nemuna lämnade Strå och sedan gick på grund, men larmet nådde inte Kustbevakningen förrän på fredagen.
- Det finns olja, i form av bränsle, på fartyget, så vi åkte dit med en gång för att se om hon läckte, säger Pär-Erik Söderstrand, operativ chef på Kustbevakningens ledningscentral i Stockholm.
Under fredagen åkte miljöbåten KVB 045, som ligger i Slite hamn, till området tillsammans med KVB 001, som råkade befinna sig på en forskningsresa i närheten. Även Kustbevakningens flygplan patrullerade området under dagen.
- Vi kunde se att haveristen inte verkar läcka någon olja. Oljan finns kvar ombord, säger Pär-Erik Söderstrand.
Orsaken är oklar
Kustbevakningens personal var under gårdagen ombord på fartyget som är hemmahörande på S:t Johns, Antigua.
- Både besättningen och båten är i fint skick. Det verkar vara ordning och reda. Det är ingen skitbåt som vi ofta stöter på annars, säger Pär-Erik Söderstrand.
Någon orsak till olyckan eller förklaring till varför det dröjde så länge innan larmet kom till Kustbevakningen, finns inte än.
I nuläget finns det inga brottsmisstankar kopplade till olyckan och besättningen nykterhetskontrollerades under fredagen.
- Haverikommissionen ska undersöka saken nu så får vi se vad de kommer fram till, men just nu ser vi inga brister, säger vakthavande polisbefäl Pia Persson.
- Det som möjligtvis skulle kunna vara något är att de inte rapporterat till Kustbevakningen, men de verkar ha rapporterat till flera andra. Det är troligtvis en miss i kommunikationen, säger Pia Persson.
Dykare
Transportstyrelsens sjöfartsinspektion har tagit beslut om att dykare ska gå ner vid haveriplatsen tidigt idag.
- Då tittar vi på hur botten ser ut och om fartyget har några fler skador än de vi vet om, säger Ronny Hansen, överinspektör.
Efter att dykarna varit på plats bestäms det hur fartyget, som väger dryga 2000 bruttoton, ska bogseras.
Det är rederiet som måste göra en plan för bogseringen.
Pusselbit
- När vi har den pusselbiten på plats kan vi börja fundera på hur det ska göras. Om det inte ser bra ut kan man behöva lasta av fartyget så att det flyter upp lite innan man bogserar, säger Ronny Hansen.
Kustbevakningen har för säkerhets skull beordrat ytterligare två fartyg till platsen, ett miljöfartyg från Stockholm och KVB 285 från Gryt.
Sammanlagt kommer Kustbevakningen att ha fyra fartyg på plats under lördagen.
Muskler
- Vi har stärkt musklerna rejält om något skulle gå galet. Då finns vi där för att plocka upp om något läcker, säger Pär-Erik Söderstrand.
Ronny Hansen på Transportstyrelsens sjöfartsinspektion vill ogärna spekulera i hur bogseringen kommer att gå.
- Man ska aldrig göra det, men sannolikt är det inte för komplicerat.