Det skymmer över sundet och färjans lanternor lyser från andra sidan vattnet borta vid Broa på Fårö.
– Det här är för kul för att låta bli, säger Magnus Frej medan delar av de 200 kvadratmeter stora portarna gniker och rullar på plats.
Den väldiga hangaren stod klar år 1927, avsedd för sjöflygplan som i första världskrigets spår kunde landa ute på sundet och enkelt rullas in under tak för att servas. Under de senaste 30 åren har hangaren, och den intilliggande båthamnen, varit en marina med full verksamhet. För två år sedan köpte Magnus Frej alltihop.
– Jag vill utveckla så att det blir en mer levande hamn, säger han och berättar att marinan som tidigare haft öppet för gästande besättningar sommartid.
Under stora delar av året står flyghangaren tom, det vill Magnus Frej och hans sambo Mahnaz Soltani ändra på. I det förslag till ändrad detaljplan som de har ansökt om ryms tio lägenheter i själva hangaren, dessutom fyra lägenheter i markplan strax intill längs Strandvägen.
– Finns det en byggnad är det ibland bättre att använda den och bygga om inuti. Det har funkat utmärkt på andra ställen än Fårösund, säger Magnus Frej och berättar om trenden att bygga om gamla industrifastigheter till bostäder.
Lägenheterna blir på knappa 100 kvadratmeter styck och får panoramautsikt över sundet. Centralt i hangaren sparas en yta som blir gemensam innergård, med möbler och träd i stora krukor.
– Det blir utomhusklimat, som det är tänkt i nuläget. Om man till exempel har stort kalas kan man vara på innergården, säger han och berättar om planer även på ett mindre gym.
Yttertaket är tänkt att täckas av anpassade solpaneler mot söder, men hangarbyggnaden ska i största möjliga mån bevaras som den ser ut i dag men med fasad i trä, som det en gång var. Så även den enorma betongytan på framsidan, som ska lämnas som den är i dag med kanske med en saltvattenpool närmast havet.
– Här ute har vi planerat tre altaner. Det blir som en ordnad park på piren – där det är tänkt att alla kan hänga, säger Magnus Frej och visar den norra vågbrytaren.
Varje lägenhet får förutom parkeringsplats för laddbara bilar också varsin egen båtplats, med privat altan, på den södra piren.
När regionfullmäktige nyligen hade sammanträde i Fårösund besökte politikerna marinan och fick se planerna.
– Jag tyckte att det kändes positivt. I min värld kan det ta tre till fem år till inflyttning, om allt tuffar på som det ska, säger Magnus Frej.
Han och hans sambo flyttade från villan i Nacka i slutet av den här sommaren för att bosätta sig permanent i Fårösund, där de tagit över bensinmacken och byggt upp sitt hotell F-grå med tio dubbelrum. De tror på framtiden för samhället och företagen på orten.
– Det händer saker här och jag tror att det kommer att hända ännu mer på norra Gotland. Här är så jäkla trivsamt och vi har kontakt med så mycket folk. Vi trivs jättebra, säger Magnus Frej.
Hans förhoppning är att få en ändring av detaljplanen, för att kunna förverkliga bostadsprojektet på den gamla industrimarken. Om lägenheterna sedan säljs som bostadsrätter eller i form av äganderätter till dem som vill bosätta sig strandnära i Fårösund är inte bestämt.
– De köper inte en lägenhet utan en del av anläggningen och helheten. Det här är mitt drömboende och självklart vill vi bo här själva, säger Magnus Frej.