Drömmen pĂ„ fyra hjul Ă€r tillbaka – fast i FĂ„rösund

24-Ă„ringarna slĂ„r Ă„terigen upp luckan till foodtrucken Prego panini, fast denna gĂ„ng i FĂ„rösund. ”Jag tror det kommer bli annorlunda i Ă„r”, sĂ€ger Viggo Wester.

Nytillskottet Adrian HĂ€usler Redhe och Prego-veteranen Viggo Wester har nyligen slagit upp luckan till sin matvagn.

Nytillskottet Adrian HĂ€usler Redhe och Prego-veteranen Viggo Wester har nyligen slagit upp luckan till sin matvagn.

Foto: Anna Sandlin

FÄrösund2023-07-06 18:10

Förra sommaren förverkligade de tre vĂ€nnerna Jakob Dahn, Viggo Wester och Aron Kraft sin dröm om att öppna en egen restaurang. Under vĂ„ren 2021 startade Jakob företaget medan Viggo skissade pĂ„ en meny och ett koncept. En gammal matvagn renoverades, tapetserades och inreddes. Det var pĂ„ fyra hjul de rullade till stranden i Slite och slog upp dörrarna till Prego paninibar. 

Temat blev klassiska italienska varma mackor, kombinerat med egna idĂ©er. SĂ€songen gick bĂ€ttre Ă€n förvĂ€ntat och Prego blev en plats dit folk kom för att hĂ€nga, skvallra och dricka kaffe. En av stĂ€llets trognaste stammisar var Carola HĂ€ggkvist. 

– Hon trivdes jĂ€ttebra hos oss och började flytta plantor och blommor och filma och ha sig, sĂ€ger Viggo Wester.

Passionen till mat och restaurangbranschen har alltid funnits hos Viggo, likasÄ drömmen om att driva ett eget stÀlle.
Passionen till mat och restaurangbranschen har alltid funnits hos Viggo, likasÄ drömmen om att driva ett eget stÀlle.

Med förra sommarens erfarenheter i bagaget, öppnar nu killarna upp för Ă€nnu en sĂ€song. Denna gĂ„ng stĂ„r de i FĂ„rösund. Med sig pĂ„ resan detta Ă„r har de ett nytt tillskott – Adrian HĂ€usler Redhe. 

– Jag fick lite försmak förra Ă„ret nĂ€r jag hjĂ€lpte till en dag. Jag var och reste i Sydamerika och kom hem tidigt i maj och tĂ€nkte att det hade varit kul att vara med, det ska bli sĂ„ himla roligt, sĂ€ger han. 

Adrian HĂ€usler Redhe hjĂ€lper till i vagnen denna sommar. ”Det kĂ€nns vĂ€ldigt kul att göra nĂ„got tillsammans med sina vĂ€nner”.
Adrian HĂ€usler Redhe hjĂ€lper till i vagnen denna sommar. ”Det kĂ€nns vĂ€ldigt kul att göra nĂ„got tillsammans med sina vĂ€nner”.

Viggo Wester berĂ€ttar att en av de frĂ€msta insikterna efter förra sommaren Ă€r friheten man har nĂ€r man Ă€r egenföretagare. 

– Att fĂ„ kĂ€nna pĂ„ den dĂ€r energin som man fĂ„r av att göra nĂ„got eget. Kapaciteten man har nĂ€r man jobbar för sig sjĂ€lv och har en egen plats. Den kĂ€nslan gör att man vill göra det igen och friheten att kunna göra det sjĂ€lv, sĂ€ger han. 

En annan tanke som uppstÄtt efter förra Äret Àr hur viktigt det Àr att ha respekt för sin egen tid. Killarna spenderade nÀstan alla dygnets timmar i matvagnen och bodde bara ett stenkast bort i en husvagn. Efter jobbet bytte de klÀder och stÀllde sig i foodtrucken och lagade mat igen.

– Det var ett tungt arbete förra sommaren, det var sĂ„ mycket nytt. Nu Ă€r vi en person till och det kommer underlĂ€tta mycket. Även fast man Ă€r stolt över det man serverar och man vill att det ska bli bra, fĂ„r det inte slita för mycket pĂ„ en, sĂ€ger Viggo. 

Nytillskottet Adrian HĂ€usler Redhe och Prego-veteranen Viggo Wester har nyligen slagit upp luckan till sin matvagn.
Nytillskottet Adrian HĂ€usler Redhe och Prego-veteranen Viggo Wester har nyligen slagit upp luckan till sin matvagn.

I Ă„r har de gjort om menyn, skalat ner och fokuserar pĂ„ de saker som gick hem förra sommaren. Inga onödiga pommes frites eller glassar. Mittemot platsen dĂ€r vagnen stĂ„r, finns ett stĂ€lle som sĂ€ljer glass och nĂ„gra meter bort ett annat som har alkoholrĂ€ttigheter. 

– Vi har fokuserat pĂ„ grejerna vi gör bĂ€st, preppen ser lite annorlunda ut. I och med att vi stĂ„r som vi gör kommer det vara folk som vĂ€ntar pĂ„ fĂ€rjan som vill ha en snabb espresso eller macka, sĂ€ger Adrian. 

Han hoppade pĂ„ tĂ„get senare Ă€n de andra och Ă€r fascinerad över vĂ€nnernas arbete förra Ă„ret och över förberedelserna inför den kommande sĂ€songen. 

– Jag tycker det Ă€r sĂ„ hĂ€ftigt att se att det hĂ€r faktiskt gĂ„r att genomföra. Jag vet hur mycket arbete de andra lagt ned, men nĂ€r man faktiskt fĂ„r se slutprodukten. Liksom va? Hur hĂ€nder ens det hĂ€r?, sĂ€ger han. 

Adrian HÀusler Redhe och Viggo Wester har varit vÀnner sedan gymnasiet. Under det senaste Äret har Adrian tagit ett sabbatsÄr och det var i maj nÀr han kom hem frÄn Sydamerika som han bestÀmde sig för att hoppa pÄ PregotÄget.
Adrian HÀusler Redhe och Viggo Wester har varit vÀnner sedan gymnasiet. Under det senaste Äret har Adrian tagit ett sabbatsÄr och det var i maj nÀr han kom hem frÄn Sydamerika som han bestÀmde sig för att hoppa pÄ PregotÄget.

Trots att det Ă€r tidigt pĂ„ sĂ€songen har nĂ„gra stammisar frĂ„n förra Ă„ret redan dykt upp. Viggo berĂ€ttar att stammishĂ€nget inte var nĂ„got han rĂ€knat med, men att det alltid varit drömmen. 

– Det blev ett umgĂ€nge hos oss som jag tyckte vĂ€ldigt mycket om. Det var alltid nĂ„gon dĂ€r som man kĂ€nde och folk hĂ€ngde hos oss flera gĂ„nger om dagen, sĂ€ger han. 

Tror ni att Carola kommer komma hit i Ă„r? 

– Det vet jag inte. Men vi har tagit bort hennes favoritmacka Peppes pere frĂ„n menyn sĂ„ jag hoppas att hon inte blir sur, sĂ€ger Adrian. 

MatstÀllen i FÄrösund

Magasinet Kök & Bar, FĂ„rövĂ€gen 

CafĂ© Maffen, FĂ„rövĂ€gen 

Skumpanerna, FĂ„rövĂ€gen 

Sukh Indisk Restaurang, FĂ„rövĂ€gen 

Öjns stenugnsbageri, Franska vĂ€gen 

Mat– & Kaffestugan, Bunge HĂ€gur

Prima GĂ„rd, Bunge Ducker 

BungenĂ€s Kalkladan, VĂ€stra vĂ€gen 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!