Förra sommaren förverkligade de tre vÀnnerna Jakob Dahn, Viggo Wester och Aron Kraft sin dröm om att öppna en egen restaurang. Under vÄren 2021 startade Jakob företaget medan Viggo skissade pÄ en meny och ett koncept. En gammal matvagn renoverades, tapetserades och inreddes. Det var pÄ fyra hjul de rullade till stranden i Slite och slog upp dörrarna till Prego paninibar.
Temat blev klassiska italienska varma mackor, kombinerat med egna idéer. SÀsongen gick bÀttre Àn förvÀntat och Prego blev en plats dit folk kom för att hÀnga, skvallra och dricka kaffe. En av stÀllets trognaste stammisar var Carola HÀggkvist.
â Hon trivdes jĂ€ttebra hos oss och började flytta plantor och blommor och filma och ha sig, sĂ€ger Viggo Wester.
Med förra sommarens erfarenheter i bagaget, öppnar nu killarna upp för Ă€nnu en sĂ€song. Denna gĂ„ng stĂ„r de i FĂ„rösund. Med sig pĂ„ resan detta Ă„r har de ett nytt tillskott â Adrian HĂ€usler Redhe.
â Jag fick lite försmak förra Ă„ret nĂ€r jag hjĂ€lpte till en dag. Jag var och reste i Sydamerika och kom hem tidigt i maj och tĂ€nkte att det hade varit kul att vara med, det ska bli sĂ„ himla roligt, sĂ€ger han.
Viggo Wester berÀttar att en av de frÀmsta insikterna efter förra sommaren Àr friheten man har nÀr man Àr egenföretagare.
â Att fĂ„ kĂ€nna pĂ„ den dĂ€r energin som man fĂ„r av att göra nĂ„got eget. Kapaciteten man har nĂ€r man jobbar för sig sjĂ€lv och har en egen plats. Den kĂ€nslan gör att man vill göra det igen och friheten att kunna göra det sjĂ€lv, sĂ€ger han.
En annan tanke som uppstÄtt efter förra Äret Àr hur viktigt det Àr att ha respekt för sin egen tid. Killarna spenderade nÀstan alla dygnets timmar i matvagnen och bodde bara ett stenkast bort i en husvagn. Efter jobbet bytte de klÀder och stÀllde sig i foodtrucken och lagade mat igen.
â Det var ett tungt arbete förra sommaren, det var sĂ„ mycket nytt. Nu Ă€r vi en person till och det kommer underlĂ€tta mycket. Ăven fast man Ă€r stolt över det man serverar och man vill att det ska bli bra, fĂ„r det inte slita för mycket pĂ„ en, sĂ€ger Viggo.
I Är har de gjort om menyn, skalat ner och fokuserar pÄ de saker som gick hem förra sommaren. Inga onödiga pommes frites eller glassar. Mittemot platsen dÀr vagnen stÄr, finns ett stÀlle som sÀljer glass och nÄgra meter bort ett annat som har alkoholrÀttigheter.
â Vi har fokuserat pĂ„ grejerna vi gör bĂ€st, preppen ser lite annorlunda ut. I och med att vi stĂ„r som vi gör kommer det vara folk som vĂ€ntar pĂ„ fĂ€rjan som vill ha en snabb espresso eller macka, sĂ€ger Adrian.
Han hoppade pÄ tÄget senare Àn de andra och Àr fascinerad över vÀnnernas arbete förra Äret och över förberedelserna inför den kommande sÀsongen.
â Jag tycker det Ă€r sĂ„ hĂ€ftigt att se att det hĂ€r faktiskt gĂ„r att genomföra. Jag vet hur mycket arbete de andra lagt ned, men nĂ€r man faktiskt fĂ„r se slutprodukten. Liksom va? Hur hĂ€nder ens det hĂ€r?, sĂ€ger han.
Trots att det Àr tidigt pÄ sÀsongen har nÄgra stammisar frÄn förra Äret redan dykt upp. Viggo berÀttar att stammishÀnget inte var nÄgot han rÀknat med, men att det alltid varit drömmen.
â Det blev ett umgĂ€nge hos oss som jag tyckte vĂ€ldigt mycket om. Det var alltid nĂ„gon dĂ€r som man kĂ€nde och folk hĂ€ngde hos oss flera gĂ„nger om dagen, sĂ€ger han.
Tror ni att Carola kommer komma hit i Är?
â Det vet jag inte. Men vi har tagit bort hennes favoritmacka Peppes pere frĂ„n menyn sĂ„ jag hoppas att hon inte blir sur, sĂ€ger Adrian.