Drömmen på fyra hjul är tillbaka – fast i Fårösund

24-åringarna slår återigen upp luckan till foodtrucken Prego panini, fast denna gång i Fårösund. ”Jag tror det kommer bli annorlunda i år”, säger Viggo Wester.

Nytillskottet Adrian Häusler Redhe och Prego-veteranen Viggo Wester har nyligen slagit upp luckan till sin matvagn.

Nytillskottet Adrian Häusler Redhe och Prego-veteranen Viggo Wester har nyligen slagit upp luckan till sin matvagn.

Foto: Anna Sandlin

Fårösund2023-07-06 18:10

Förra sommaren förverkligade de tre vännerna Jakob Dahn, Viggo Wester och Aron Kraft sin dröm om att öppna en egen restaurang. Under våren 2021 startade Jakob företaget medan Viggo skissade på en meny och ett koncept. En gammal matvagn renoverades, tapetserades och inreddes. Det var på fyra hjul de rullade till stranden i Slite och slog upp dörrarna till Prego paninibar. 

Temat blev klassiska italienska varma mackor, kombinerat med egna idéer. Säsongen gick bättre än förväntat och Prego blev en plats dit folk kom för att hänga, skvallra och dricka kaffe. En av ställets trognaste stammisar var Carola Häggkvist. 

– Hon trivdes jättebra hos oss och började flytta plantor och blommor och filma och ha sig, säger Viggo Wester.

undefined
Passionen till mat och restaurangbranschen har alltid funnits hos Viggo, likaså drömmen om att driva ett eget ställe.

Med förra sommarens erfarenheter i bagaget, öppnar nu killarna upp för ännu en säsong. Denna gång står de i Fårösund. Med sig på resan detta år har de ett nytt tillskott – Adrian Häusler Redhe. 

– Jag fick lite försmak förra året när jag hjälpte till en dag. Jag var och reste i Sydamerika och kom hem tidigt i maj och tänkte att det hade varit kul att vara med, det ska bli så himla roligt, säger han. 

undefined
Adrian Häusler Redhe hjälper till i vagnen denna sommar. ”Det känns väldigt kul att göra något tillsammans med sina vänner”.

Viggo Wester berättar att en av de främsta insikterna efter förra sommaren är friheten man har när man är egenföretagare. 

– Att få känna på den där energin som man får av att göra något eget. Kapaciteten man har när man jobbar för sig själv och har en egen plats. Den känslan gör att man vill göra det igen och friheten att kunna göra det själv, säger han. 

En annan tanke som uppstått efter förra året är hur viktigt det är att ha respekt för sin egen tid. Killarna spenderade nästan alla dygnets timmar i matvagnen och bodde bara ett stenkast bort i en husvagn. Efter jobbet bytte de kläder och ställde sig i foodtrucken och lagade mat igen.

– Det var ett tungt arbete förra sommaren, det var så mycket nytt. Nu är vi en person till och det kommer underlätta mycket. Även fast man är stolt över det man serverar och man vill att det ska bli bra, får det inte slita för mycket på en, säger Viggo. 

undefined
Nytillskottet Adrian Häusler Redhe och Prego-veteranen Viggo Wester har nyligen slagit upp luckan till sin matvagn.

I år har de gjort om menyn, skalat ner och fokuserar på de saker som gick hem förra sommaren. Inga onödiga pommes frites eller glassar. Mittemot platsen där vagnen står, finns ett ställe som säljer glass och några meter bort ett annat som har alkoholrättigheter. 

– Vi har fokuserat på grejerna vi gör bäst, preppen ser lite annorlunda ut. I och med att vi står som vi gör kommer det vara folk som väntar på färjan som vill ha en snabb espresso eller macka, säger Adrian. 

Han hoppade på tåget senare än de andra och är fascinerad över vännernas arbete förra året och över förberedelserna inför den kommande säsongen. 

– Jag tycker det är så häftigt att se att det här faktiskt går att genomföra. Jag vet hur mycket arbete de andra lagt ned, men när man faktiskt får se slutprodukten. Liksom va? Hur händer ens det här?, säger han. 

undefined
Adrian Häusler Redhe och Viggo Wester har varit vänner sedan gymnasiet. Under det senaste året har Adrian tagit ett sabbatsår och det var i maj när han kom hem från Sydamerika som han bestämde sig för att hoppa på Pregotåget.

Trots att det är tidigt på säsongen har några stammisar från förra året redan dykt upp. Viggo berättar att stammishänget inte var något han räknat med, men att det alltid varit drömmen. 

– Det blev ett umgänge hos oss som jag tyckte väldigt mycket om. Det var alltid någon där som man kände och folk hängde hos oss flera gånger om dagen, säger han. 

Tror ni att Carola kommer komma hit i år? 

– Det vet jag inte. Men vi har tagit bort hennes favoritmacka Peppes pere från menyn så jag hoppas att hon inte blir sur, säger Adrian. 

Matställen i Fårösund

Magasinet Kök & Bar, Fårövägen 

Café Maffen, Fårövägen 

Skumpanerna, Fårövägen 

Sukh Indisk Restaurang, Fårövägen 

Öjns stenugnsbageri, Franska vägen 

Mat– & Kaffestugan, Bunge Hägur

Prima Gård, Bunge Ducker 

Bungenäs Kalkladan, Västra vägen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!