Stelor och Strandakar, nu är också rörelsen bakom Fårösunds fästning är till salu, tillsammans med ett hyreskontrakt hos Statens fastighetsverk. I nära tio år har verksamheten skötts av samma operatör, Anders Ringnér och Teza Holmberg, som nu vill lämna kontraktet vidare.
– Vi har trivts så jättebra här, det blir vår åttonde sommar. Men jag har fått barnbarn i Skåne, det är det bästa som har hänt mig, och vi har ett sommarhus på Österlen som vi också saknar en del, säger Anders Ringnér, nybliven morfar.
Han berättar att de driver en rörelse i Stockholm också, parallellt med fästningen sommartid.
– Det här är ett speciellt ställe som måste vårdas och tas om hand. Ska det säljas måste det kännas rätt, säger han och berättar att de inte har någon brådska när marknaden nu får prova vad en köpare är villig att betala för hyreskontrakt och verksamhet.
Befästningen med utsikt över sundet byggdes i slutet av 1800-talet, för att med kanoner ge Sverige en trygg utpost mot öster i osäkra tider. År 1919 avvecklades fästningen och all utrustning avlägsnades.
Efter att ha varit förseglad som byggnadsminne byggdes fästningen för 20 år sedan om till hotell och restaurang. 2004 blev den ett modernt designhotell med konferensanläggning. Men pengarna tog slut och bolaget bakom satsningen gick i konkurs. Då fanns planer på att utveckla området rejält, genom bland annat Tommie Tumba och golfbanor, samt Peabs planer på att bygga fritidshus. Det senare en satsning bara det i 250 miljoners-klassen.
Under fredagen blev försäljningen av verksamheten i fästningen offentlig.
När kontraktet med staten är till salu är årshyran 450 000 kronor. Till det kommer ett bud på köpesumma för varumärke och inarbetad rörelse. Under våren har fästningen hållits öppen för fester och någon konferens, och en köpare kan ta över och driva restaurang och hotelldel relativt omgående.
– Det handlar alltid om prislappen, men säljarna har ingen brådska att släppa det den här sommaren. De sitter lugnt i båten, säger företagsmäklare Lars Nilsson som förmedlar affären.
En utmaning för den som tar över, menar han, är att locka mat- och konferensgäster även utanför sommarsäsong. Där anser han att Gotland har stor potential, för den som är kreativ.
– Många tittar bara i Visby med omnejd, men det gäller att marknadsföra sig. Gotland är duktigt på att förlänga säsongen, både innan och efter sommaren. Till skillnad mot Öland, där ligger Gotland hästlängder före, säger Lars Nilsson.