Stormöte om skarvarna i Ajkesträsk

Länsstyrelsen kallar Fåröborna till möte för att diskutera skarvarna i Ajkesträsk. Åtgärder kan vidtas till nästa häckningssäsong.

På tre år har alla träd på ön i Ajkesträsk dött och vattnet i träsket fått höga halter av närsalter. Det råder dock delade meningar om storskarvarna.

På tre år har alla träd på ön i Ajkesträsk dött och vattnet i träsket fått höga halter av närsalter. Det råder dock delade meningar om storskarvarna.

Foto: Gunnar Britse

Fårö2019-11-29 10:00

På kort tid har en koloni med storskarv förändrat Ajkesträsk. På den ö som fåglarna slagit sig ned på har träden dött. Länsstyrelsen har i höst tagit prover av vattnet. Halterna av kväve, ammonium och fosfor mättes och resultaten visar att halterna av närsalter är kraftigt förhöjda.

Halten av fosfor i Ajkesträsk är 20 gånger högre än den i Norrsund, ett träsk ett par kilometer från Ajkesträsk.

– Det är en väldigt kraftig ökning av närsalter, och det kommer att påverka Ajkesträsk. Gotlands träsk är kalkrika och näringsfattiga, säger Magnus Martinsson vid länsstyrelsen som tror att annan växtlighet kommer att ta över och förändra träsket.

Länsstyrelsen kallar till ett möte den 10 december för att samla in Fåröbornas erfarenheter av skarvarna och hur de ser på kolonin. GA har tidigare pratat med markägare kring träsket. Det finns delade åsikter om fåglarna. En del tycker fåglarna är ett problem, andra anser att även skarven behöver ett livsutrymme även om det påverkar naturen.

Ajkesträsk är en kransalgsjö, en naturtyp som omfattas av EU:s art- och habitatdirektiv och som Sverige åtagit sig att skydda. I Natura 2000-nätverket ingår dock andra träsk. Ajkesträsk saknar skydd.

Däremot är storskarven skyddad genom EU:s fågeldirektiv. Det krävs särskilda beslut om åtgärder ska vidtas. Länsstyrelsen kan besluta om skyddsjakt, men endast som en sista åtgärd efter att andra alternativ uteslutits. Alternativa åtgärder är att skrämma bort fåglarna, eller att pricka ägg.

– Om fåglarna ska skrämmas bort måste vi nog ha en beredskap för att de flyttar till andra platser, säger Magnus Martinsson och tillägger:

– Det vore väldigt illa om vi får kolonier av skarvar i Bästeträsk eller Tingstäde träsk som är viktiga vattentäkter.

Om åtgärder ska vidtas tror Magnus Martinsson att det sker i samband med kommande häckningssäsong, som inleds i mars. 


Förekomsten av storskarv inventeras varje år. Arten har minskat de senaste åren. Den senaste visade att cirka 7 000 par häckar på Gotland.

– Storskarven hade sin peak för tio år sedan. Att den minskat kan bero på att antalet havsörnar ökat, tror Magnus Martinsson.

Kolonin i Ajkesträsk är inte den enda på Gotland. Av Laus holmar har Gräsholmen och Skarpholmen stora kolonier av häckande storskarvar.

– På sikt vill länsstyrelsen ta fram en förvaltningsplan för hur vi ska hantera skarvarna, säger Magnus Martinsson.

Ajkesträsk saknar skydd, medan storskarv omfattas av EU:s fågeldirektiv. Det påverkar eventuella insatser mot fåglarna.
Ajkesträsk saknar skydd, medan storskarv omfattas av EU:s fågeldirektiv. Det påverkar eventuella insatser mot fåglarna.
Karta: Ajkesträsk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!