Det har gått mer än sju år sedan Trafikverket inför en fullsatt bygdegård presenterade förstudien om en fast förbindelse till Fårö. Bron beräknades då kosta 640 miljoner kronor, och det visade sig svårt att uppfylla kravet för att få lån hos Riksgälden.
Nya kalkyler gjordes, och i juni 2019 meddelade Trafikverket sitt inriktningsbeslut. Trafikverket är beredd att betala upp till 650 miljoner kronor för en bro, pengar som frigörs när färjetrafiken avvecklas. Resten av finansieringen får Region Gotland ordna på annat sätt.
Enligt den senaste beräkningen kan en bro kosta 600–900 miljoner kronor, troligen mer än så eftersom kalkylen är mer än två år gammal. Den är dessutom osäker, men regionen måste sannolikt finansiera flera hundra miljoner.
Så ser utgångsläget ut när frågan hamnar på regionstyrelsens bord.
– Regionen har inte lämnat något formellt svar på Trafikverkets beslut. Det är bra att göra det nu inför budgetberedningen, säger Maja-Malin Ekelöf som är strateg för infrastruktur och kommunikationer vid Region Gotland.
Förslaget från förvaltningen är att ställa sig positiv till en bro, men inte acceptera Trafikverkets kriterier. Bron skulle bli en gökunge som tränger undan andra investeringar som länsplanen för infrastruktur är avsedd för.
Regionstyrelseförvaltningen vill i stället att regionen uppvaktar Trafikverket om färjorna. Trafikverket planerar att göra färjetrafiken klimatneutral, och regionen kan uppmana dem att skynda på.
Trafikverkets plan är att Fårösundsleden får en elladdhybrid-färja 2027. Den andra färjan konverteras 2033, för att bytas ut mot en ny 2036. Båda färjorna ska ta 60 bilar, vilket ökar kapaciteten med 50 procent. Därmed behövs ingen tredje färja, som de senaste åren satts in för att öka kapaciteten sommartid. Trafikverket har för övrigt planer att på kort sikt ha den tredje färjan i trafik även under för- och eftersommar, samt vid storhelger.
Regionen kan själv vara med och förbättra färjetrafiken. Så görs med Nordöleden, där Öckerö kommun betalar cirka 450 000 kronor årligen för att få två extra turer per dag.
Regionen ska dock inte helt ge upp planerna på en bro. Förvaltningen vill ha i uppdrag att försöka hitta en lösning.
– Även om det är små möjligheter att ordna finansieringen så är det en så viktig fråga att vi bör uttömma alla möjligheter, säger Maja-Malin Ekelöf.