Corona stoppar mötet om byggboomen på Fårö

Akut brist på vatten och en kraftig ökning av antalet nybyggen har väckt oro och starka reaktioner på Fårö. På grund av pandemin skjuts ett planerat möte till våren.

Ann Lindgren, ordförande Fårö Framtid, och Frans Brozén, ordförande Fårö utveckling AB, hoppas att ett möte med regionens företrädare kan lugna de som reagerat på nybyggnation och vattenbrist på Fårö.

Ann Lindgren, ordförande Fårö Framtid, och Frans Brozén, ordförande Fårö utveckling AB, hoppas att ett möte med regionens företrädare kan lugna de som reagerat på nybyggnation och vattenbrist på Fårö.

Foto: Henrik Radhe

Fårö2020-11-04 07:20

Beviljade bygglov och en byggboom större än på mycket länge har fått boende på Fårö att reagera. En intensiv debatt kring nybyggnation, och inte minst den känsliga frågan om grundvattnet räcker, fick föreningen Fårö Framtid att ta initiativ till ett lugnande möte med regionens företrädare. 

– Många är rädda för att det nu byggs och borras, och för att det plötsligt ska bli tomt i brunnarna för att det har borrats i närheten, säger Ann Lindgren, ordförande i Fårö Framtid.

Ett par uppmärksammade bygglov har dessutom fått fart på debatten kring hur stort, och hur högt, man ska få bygga i det öppna landskapet på Fårö.

– I översiktsplanen som gäller fram till 2025 står det tydligt att man ska bygga i samklang med bevarandet av Fårös unika natur- och kulturvärden. Ny bebyggelse ska ansluta till traditionellt bebyggelsemönster, säger hon.

För att ytterligare komplicera hanteringen ligger vissa delar av Fårö inom planlagt område, vilket medför andra regler.

– Man måste behandla alla lika, men det gör man inte idag, säger Frans Brozén, ordförande i Fårö utvecklings AB.

Men Ann Lindgren och Frans Brozén är överens om att det i grunden är positivt att det byggs.

– Utvecklingen betyder jättemycket, annars skulle vi till exempel inte kunna ha kvar vår affär.

Men från Region Gotland önskar de en tydlighet och förklaring kring besluten och vad som gäller.

– Vill folk bo här tillför det så mycket. Men vi måste lösa vatten- och avloppsfrågan. Regionen måste tala om hur man ska lösa det långsiktigt, säger Frans Brozén och berättar hur vatten sommartid körs i tankbil för att räcka till i regionens nät kring Sudersand i väntan på en eventuell lösning via en täkt vid Ava.

Vid ett möte med regionen vill Ann Lindgren lyfta möjligheten med avsaltat havsvatten.

– Tekniken är inte särskilt dyr och man har lyckats i Stockholms skärgård, där fungerar det bra, säger hon och pekar på att avsaltningsverk redan finns på två ställen på ön.

Mötet skulle ha hållits i bygdegården i kväll, och kunnat följas på nätet, för att gjuta olja på vågorna och debatten. Men allt har ställts in på grund av det allvarliga läget med spridningen av covid-19. Ann Lindgren hoppas på ett möte under våren istället.

– Jag har all förståelse för att man är försiktig och det är otäckt med spridningen som är. Frågorna kommer att vara fortsatt aktuella, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!