Att hitta statister som figurerat vid filminspelningar på Gotland är inga problem. De nutida polisfilmerna kräver massor av ”vanligt folk” och på Fårö har många sina egna episoder från Bergmans inspelningar att berätta.
Eller ska vi säga: Hade. För det är som det är, tiden går och många av dem finns inte längre kvar i livet.
Men Conny Östergren minns. Conny, som i dag driver ett byggföretag på Fårö, var bara åtta år när han gjorde sin första och enda insats i filmbranschen.
– Så här i efterhand är det lite kul, även om det inte är något jag har på mitt CV, precis, säger han.
Det var hösten 1969 och Bergman spelade in ”En passion”, hans första riktigt färgfilm med Liv Ullman, Max von Sydow och Erland Josephson i ledande roller.
Hur Conny alls kom med som statist är höljt i glömskans dunkel, men förmodligen var det via pappa Herman, som året före staterat som traktorförare vid inspelningen av ”Skammen”.
– Det var rolluttagning vid gamla badrestaurangen vid Sudersand, bara några hundra meter från där jag växte upp, det kommer jag ihåg. Det måste ju varit någon som sade åt mig att gå dit, funderar han.
I ”En passion” flätas fyra personers öden samman. Conny Östergren var med i två scener, en på stranden runt en eld där flyktingar samlats, en annan är den bilolycka där han förolyckas.
– Jag spelade Liv Ullmans son. Jag tyckte ju det var spännande förstås så Bergman fick säga åt mig att skärpa mig, det var svårt att låta bli att titta, skrattar han.
Insatsen gav 35 kronor i gage plus ersättning för förstörda kläder. Fast särskilt förstört blev det inte, den rödfärg som skulle föreställa blod gick att tvätta bort så de där 200 kronorna extra blev ren förtjänst.
Conny minns att han gick på premiären på Sudersandsbion och sedan förpassades hans insatser inom filmbranschen till glömskan.
Den där scenen med bilolyckan är det dessutom inte särskilt många som alls känner till. Den blev nämligen bortklippt!
Det insåg Conny först många år senare när han som vuxen skulle se filmen tillsammans med sin livskamrat, den film han ibland berättat om.
UUtöver filminspelningen i barndomen hade Conny Östergren inte mycket med Bergman att göra, förutom de gånger han fakturerade hans företag.
När bygdegården renoverades stöttade Bergman ekonomiskt och som arbetsledare var det Conny som skickade slutfakturan.
– På så sätt gjorde han mycket för Fårö. Många fick jobb tack vare honom, han ställde upp för bygden och lämnade även bidrag till de första fotbollsmålen på Sudersand.
Liv Ullman, då? Har du träffat henne efteråt?
– Nej, aldrig. Förmodligen skulle hon bli överraskad om jag presenterade mig som hennes son!
Det är först i efterhand Conny, och säkert många andra, förstått hur stor och inflytelserik Ingmar Bergman faktiskt var.
Att människor reser över hela jorden för att besöka Fårö känns närmast surrealistiskt.
Men även om inspelningen är ett kul personligt minne är Conny Östergren knappast unik. Många Fårö-bor var delaktiga i Bergmans skapande och även i senare verk som spelats in på ön.
Bland dessa märks Kjell Sundvalls miniserie från 1989 med Sven Wollter i huvudrollen – ”Husbonden – piraten på Sandön” – vilken till stor del spelades in på Norsta Auren, sandstranden inte långt från Conny Östergrens hem.
Och till filmatiseringarna av inte minst Mari Jungstedts och Anna Janssons deckare är det många som lånat ut såväl sin tid som sina hem och Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen” spelades in i sent 90-tal krävdes hundratals personer till en scen i ett stenbrott. Men det är helt andra historier.