Gotlands industriservice AB, Gisab, har köpt en lastbil utrustad med en effektiv dammsugare som slukar det mesta som ligger på gatorna.
– Vi använder inte vatten utan torrsuger gatan istället. Det gör att vi får upp även de minsta partiklarna, säger Staffan Norrby som äger Gisab.
Han berättar att deras dammsugare är certifierad för att ta upp de minsta partiklarna som betecknas PM 10.
Region Gotland mäter partiklar i luften i centrala Visby och de visar på höga halter som är skadliga att andas in. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen arbetar med en rapport om hur man ska få ner halterna. Under tiden har teknikförvaltningen på försök anlitat Gisab för att se om dammsugning är en framkomlig väg.
När regionen sopar rent på gatorna vattnar man först och använder sedan en borste för att få upp grus och damm.
– Då får man inte upp de minsta partiklarna. De blir kvar och virvlar sedan runt i luften när vägen torkat, säger John Jonsson som jobbar på Gisab.
Att dammsuga vägarna är bättre ur miljösynpunkt, om man vill fånga de finaste partiklarna också. Enligt en tysk undersökning är sugkraften bra och tar upp 99,2 procent av det som ligger på marken.
John Jonsson demonstrerar dammsugarens kapacitet. En fullt synlig sträng på två och en halv meter syns längs bilens väg.
– Den är också så gott som dammfri, vilket gör att folk inte blir störda särskilt mycket när vi arbetar, säger John Jonsson.
Lastbilens dammsugare har en borste med undertryck, som går före och borstar i en jämn ström. Materialet sugs upp och hamnar i en behållare i bilen.
När de dammsög Skarphällsgatan i Visby tog de hand om 15 kubikmeter partiklar.
– Och då hade regionen ändå gjort en grovsopning innan, säger John Jonsson.
Det här är fjärde veckan de kör med bilen som kostade drygt fyra miljoner kronor. För att klara Visbys gator året runt, räknar Staffan Norrby med att behöva två bilar.
– Om vi får hålla efter kontinuerligt under hela året borde det räcka, säger han.
Gisab har ett avtal med regionen om att testa dammsugarbilen under en period.
– Det här är ett projektjobb. Vi kör så mycket vi hinner och har en karta över de vägar vi ska ta, säger Staffan Norrby som är nöjd med satsningen.
– Det sparar hälsan för folk och miljön. En annan vinst är att det inte går åt något vatten.