Stadsplanerare utan gränser – här är förslagen

Bostäder på hamnpiren, parker i stället för parkeringsplatser eller en total omgörning av Östercentrum. När planeringsnätverket inom organisationen Union of the BalticCities kom med sina förslag på ny stadsplanering så tog man ut svängarna rejält.

Niels-Peter Mohr från Århus visade flera lösningar från Danska städer.

Niels-Peter Mohr från Århus visade flera lösningar från Danska städer.

Foto: Linus Ehn

FANTASIFULLA PLANER2018-10-24 15:00

Stadsplanerare från länderna kring Östersjön har diskuterat Visby i tre dagar och nu presenteras förslagen. Vissa är mer fantasifulla än andra, inre hamnen och Östercentrum var i fokus för konferensen.

En av de finska delegaterna sa ett och annat som många tänkt om just Östercentrum.

– Ett dött 70-talscentrum som inte är trevligt, konstaterade OskariOrenius från Kotka utan omsvep.

Genomgående för förslagen om att råda bot på detta tillstånd var att göra om busstationen och parkeringen på Öster, vid övergångsstället, till parkområde. OKQ8-macken och parkeringsplatserna rök också i flera av förslagen.

En av de mer kreativa lösningarna hämtades från Ørestad-området i köpenhamn. Parkeringsfrågan löstes med p-hus byggda som terrasser, med bostäder i stil med de äldre husen vid Snäck utanpå.

Volymhandelsområdena utanför Visby fick sig en släng av stadsplanerar-sleven.

– Här måste man bestämma sig hur man vill ha det, de tar ju död på stadens handel, konstaterade en av de utländska stadsplanerna.

De flesta visade förslag som annars känns igen från regionens planering, bostäder på Åhlénshuset och idéer om att knyta ihop Östercentrum med innerstaden på ett bättre sätt.

Kring inre hamnen togs svängarna ut desto mer. Bilfritt var ett genomgående tema och ett förslag handlade om att göra Kallis till offentlig byggnad. Att göra vågbrytaren till vindskydd och förvandla piren ut mot fyren till promenadstråk med restauranger och bostäder längst upp stack ut.

När förslagen lämnats så blev det dags för en avstämning mot verkligheten på Gotland.

– Bilfritt är en jättesvår fråga, men jag tror inte att det är en framkomlig väg. Vi behöver transport, leveranser och gods trots allt och övriga vägar in har ju en ringmur i vägen, säger regionpolitikern Filip Reinhag (S).

Östersjösamarbetets ordförande Niels-Peter Mohr ställde också den kritiska frågan:

– Vem ska betala för det här?

Riktigt så konkreta var dock inte förslagen – och det blir något lokala stadsplanerare får fundera över. Utomhusbad i hamnen, effektfull ljussättning för att lyfta fram stadssiluetten, eller rent av ett par skyskrapor med blanka fasader – nu finns i alla fall en mängd kreativa förslag att fundera över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om