Sjöbefälsföreningen har under en längre tid förhandlat med Destination Gotland om arbets- och säkerhetsmiljön på deras fartyg. Men förhandlingarna strandade under förra fredagen, trots medling.
– Vi gjorde några stapplande försök till under måndagen och tisdagen. Men det gick inte att komma överens, säger Lennart Jonsson, ombudsman på Sjöbefälsföreningen.
Sjöbefälsföreningens Christer Themnér, vd Sjöbefälsföreningen, är oroad efter de brister som man menar finns på Destination Gotlands två SF1500-fartyg.
– Befälen ombord är väldigt pressade. Det finns en obehaglig kultur inom rederiet att man inte får uttala sig negativt. På något sätt måste vi få ett stopp på det. Det är absolut inte bra för säkerheten, säger Christer Themner.
– Vi har några fall där man blivit angripen av företagsledningen för att man skrivit avvikelserapporter. En tystnad har börjat sprida sig inom rederiet eftersom man är rädda för repressalier.
Vad menar du med det?
– Vi har sådana som gått från sin anställning eftersom de varit kritiska mot säkerhetskulturen. Man har löst det via avgångsvederlag och på olika sätt.
Föreningen skriver att Destination Gotlands fartyg under den senaste tiden råkat ut för ett antal allvarliga incidenter. De menar att man inte kan utesluta att det finns ett samband mellan säkerhets och arbetsmiljöfaktorerna och tillbuden som rapporterats. Därför har man skrivit ett brev till Transportstyrelsen där man kräver att de ska agera.
"Sjöbefälsföreningens styrelse menar att denna allvarliga situation kräver snabba åtgärder av Tranportstyrelsen, när vi nu står inför en sommarsäsong där över en miljon passagerare ska transporteras till och från Gotland med dessa färjor. Sjöbefälsföreningens styrelse är allvarligt oroad över de risker den bristande arbets- och säkerhetsmiljön som såväl passagerare och besättning utsätts för", skriver man i ett pressmeddelande.
Punkterna som Sjöbefälsföreningen vill att Transportstyrelsen ska kolla på:
* Besättningen tvingas bryta mot vilotidslagen för att kunna bedriva den dagliga verksamheten.
* Säkerhetsrelaterat underhållsarbete kan inte utföras i den omfattning som är nödvändigt.
* Besättningen tvingas tumma på kvalitén i samband med säkerhetsövningar på grund av tidsbrist.
* Besättningen visar tecken på stress och utmattning och de har sömnproblem, vilket påverkar koncentrationsförmågan och * uppmärksamheten.
* Samtliga befälhavare har avsagt sig sitt arbetsmiljöansvar. De anser sig inte kunna ansvara för detta på ett korrekt och ansvarfullt sätt, eftersom stöd och resurser från rederiet saknas.
* Ombordanställda som påtalat brister av säkerhetsrelaterad karaktär har ansetts som obekväma och svartlistats i rederiet. En obehaglig ”blame-kultur” frodas i rederiet, vilket inneburit att befäl avstått från att skriva avvikelserapporter.