Charkföretaget lägger ner efter 25 år

I 25 år har Gutechark tillverkat köttprodukter i fabriken i Sanda. Nu lägger ägarna ner verksamheten och blir pensionärer på heltid, men hoppas att varumärket ska leva vidare i ny regi.

Ägarparet Monica och Robert Nilsson lägger ner charkfabriken i Sanda efter 25 år.

Ägarparet Monica och Robert Nilsson lägger ner charkfabriken i Sanda efter 25 år.

Foto: Rolf Jönsson

Fabriken stänger2019-09-07 14:32

Sedan 1994 har Gutecharks förädlade köttprodukter varit ett givet inslag i de gotländska matbutikerna. Bland storsäljarna finns isterband, lammsmäcka och lammkorvar, men företaget har också producerat bland annat blodpudding.

Nu läggs tillverkningen ner. Skälet är att ingen av barnen vill ta över efter ägarna Robert och Monica Nilsson, som vill ägna mer tid år barnbarnen.

– Det har växt fram. Barnen har drivit det i många år och vi som pensionärspar har hjälpt till. De vill inte ta över det ekonomiska ansvaret, säger Robert Nilsson.

Därför läggs verksamheten ner, och planen är att företaget ska vara avvecklat till årsskiftet.

– Det känns lite vemodigt, men också skönt. Det är tufft där ute, säger Robert Nilsson.

De senaste åren har företaget omsatt omkring 4 miljoner kronor årligen och haft fyra anställda, alla inom familjen. Barnen har sökt nya jobb och fabrikslokalen, som ligger på arrenderad mark, lämnas över till markägaren. Maskinerna från fabriken ligger ute till försäljning. Robert Nilsson:

– Det är två till tre stycken som är väldigt intresserade och vi hoppas maskinerna ska stanna på Gotland.

Avvecklingen behöver inte nödvändigtvis bli slutet för Gutecharks produkter, eftersom varumärket också är till salu. Men än så länge finns ingen köpare.

– Vi hoppas verkligen att någon tar över, säger Robert Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!